Glamočak: Kasipović zbog afera treba da ponese ostavku

Potpredsjednik SDS-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS iz Kotor Varoša Nedeljko Glamočak uputio je otvoreno pismo ministru pravde Rs Antonu Kasipoviću u kojem ga je pozvao da zbog selektivnog dijeljenja pravde i dešavanja u Pravobranilaštvu RS podnese ostavku.

– Resor koji vodite trebalo bi da obezbijedi pravdu za sve građane RS. Pravda je društveni korektiv koji treba da obezbijedi svim građanima jednaka prava u skladu sa njihovim zaslugama i potrebama. Nažalost, moramo primjetiti da od kad ste Vi na čelu tog resora, pravda se dijeli selektivno i dostupna je samo pojedincima iz političkog tabora iz koga Vi dolazite.  Diskvalifikovali ste pravdu mnogima koji žive u RS i zbog toga ne zaslužujete da Vas okitimo pijetetom ove velike ideje iako ona stoji u nazivu funkcije iza koje tako vješto volite da se sakrijete – naveo je Glamočak u pismu.

On je podsjetio na nedopustivo ponašanje prema pokojnom glavnom pravobraniocu RS Danijeli Novaković, navodeći da je ona samo željela odgovorno i časno da obavlja svoj posao.

– Bili ste upoznati o mobingu koji je proživljavala Novakovićeva, a nijednim potezom niste spriječili da pakao koji je proživljavala bude prekinut. Iako Vas je pismom od 29. novembra 2016. godine detaljno upoznala sa problemima s kojima se susreće u radu i pritiscima koje proživljava od svog zamjenika Mirka Stojčinovića niste uradili ništa da joj pomognete. I pored toga što je u istom pismu od Vas tražila da podnesete zahtjev Narodnoj skupštini RS za smjenu Stojčinovića niste ništa uradili. Kada je Stojčinović zbog pritiska javnosti smijenjen, odmah poslije toga je odlukom Vlade RS imenovan za pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Niste se usprotivili tome, iako ste znali da je protiv Stojčinovića podnesena krivična prijava i da zbog toga nema ni pravno ni moralno uporište za ovo imenovanje. Ni Vi ni ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač niste se suprotstavili imenovanju na sjednici Vlade već ste ćutali. Ćutali ste, gospodine Kasipoviću, i glasali – naveo je Glamočak.

On je istakao da je Novakovićeva u pismu tražila i da budu ispitane veze Stojčinovića i Borislava Jeličića.

– Niste našli za shodno da to uradite. Danas, poslije svega viđenog, jasno je zbog čega ste sve to ignorisali i zašto ste pred Narodnu skupštinu izašli sa prijedlogom da Jeličić bude imenovan za zamjenika glavnog pravobranioca RS – napisao je Glamočak.

Jeličić je nedavno uhapšen u vezi sa malverzacijama zemljištem Grada Banjaluka, koje je koristila Poljoprivredna škola, a koje je potom prodala kompaniji “Bingo” iz Tuzle. Zbog tog slučaja ranije je uhapšen i Stojčinović.

– Vi ste kao ministar pravde u dva navrata predložili Narodnoj skupštini RS dva zamjenika pravobranioca koji su danas u zatvoru, suočeni sa optužbama za izvršenje krivičnih djela. Na ovaj način ste lično učestvovali u svjesnoj namjeri da sumnjiva lica izglasa Narodna skupština i time naštetili njenom dignitetu. Da li ste svjesno obmanjivali u oba slučaja Narodnu skupštinu gospodine Kasipoviću? Indicija da jeste stoji u činjenici da ste prilikom imenovanja Jeličića bili upozoravani od narodnih poslanika da povučete prijedlog jer se radi o licu za kojeg je Novakovićeva svojevremeno ukazivala na nezakonit rad. Ni tad, kao ni prethodno kada ste trebali zaštititi glavnog republičkog pravobranioca, niste preduzeli ništa. Niste htjeli, niste smjeli, danas je nebitno, nanijeli ste nesagledivu štetu RS. Pozivamo Vas da zadržite minimum poštovanja prema institucijama i građanima RS i podnesete ostavku na funkciju ministra pravde i potpredsjednika Vlade. Toliko se zakonski i ljudski još može učiniti – naveo je Glamočak i dodao da je i novoimenovani glavni pravobranilac Milimir Govedarica umiješan u jednu od afera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*