Gardisti iz Kotor Varoša čuvaju ratne uspomene od zaborava

Osnivačka Skupština Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog Štaba Vojske RS održana je u Istočnom Sarajevu, a članovi ove asocijacije su i trojica Kootrvarošana – Novislav Đurić, Nedeljko Simić i Čedo Maksimović.

U rukovodstvu Udruženja je i dugogodišnji nastavnik u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Šipragama Igor Preselj.

Za predsjednika Udruženja gardista izabran je Predrag Aćimović, a za predsjednika Skupštine Snježana Kojadinović koja je kao dvadesetogodišnjakinja radila kao boničarka.

Nakon gotovo četvrt vijeka rodila se inicijativa za formiranje udruženja čiji je cilj sabornost pripadnika brigade rasutih po cijelom svijetu kako bi se održalo sjećanje na poginule gardiste. Udruženje gardista je kao cilj postavilo i podizanje centralnog spomenika poginulim pripadnicima garde, ali i da bude poboljšan ekonomsko-socijalni položaj pripadnika ove slavne brigade. Udruženje će kreirati i bazu sa tačno utvrđenim brojem poginulih, ranjenih i zarobljenih gardista Vojske RS. Pomoći će i da bude završena spomen soba u Kalinoviku, ali i napisani memoari o viteškim podvizima gardista.

Kroz ovu brigadu prošlo je oko 4.500 mladih vojnika, a njih 250 ugradilo je živote u temelje RS. Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske RS bila je najmlađa brigada u sastavu Vojske RS, uglavnom sastavljena od golobradih regruta iz svake opštine u RS koji su većinom imali po 18 godina kada su stali na branik otadžbine.

Pripadnici ove brigade učestvovali su na svim ratišrima i u najtežim borbama na olovskom i bihaćkom frontu, na platou Treskavice i Bjelašnice, u akciji “Cerska 93”, Lukavcu, te u i oko Srebrenice i Žepe.

Podrška Udruženju gardista stigla je i od Darka Mladić koji je pročitao pismo svog oca generala Ratka Mladića upućeno njegovim saborcima.

– Gardisti su podnijeli najveću žrtvu. Nakon smjene generala Ratka Mladića sa čela Glavnog štaba Vojske RS prvi su rasformirani. Oni su se disciplinovano vratili svojim kućama, nastavili da se bave svojim životima, da stvaraju porodice i evo konačno smo dočekali da se udruže i da pruže pomoć porodicama poginulih saboraca, ranjenim i da se pozabave tim pitanjima – rekao je Darko Mladić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*