GALERIJA: Ribari “Golubića” očistili i poribili Vrbanju

Sportsko-ribolovno društvo “Golubić” Šiprage realizovalo je danas još jednu u nizu akcija čišćenja korita rijeke Vrbanje na području Šipraga.

Akcijom je obuhvaćeno područje oko mosta na ulazu u Šiprage, a volonteri su osim uređenja životne sredine pripremili teren za takmičenje u flajfišingu koje će biti održano 27. jula.

– Velike količine smeća u rijeci su napravile haos i potrebno je što više ovakvih akcija kako bi Vrbanja dobila epitet čiste rijeke i da bi bila spremna za sportski ribolov. Zahvaljujem svima koji su došli danas da daju doprinos da ovaj dio toka rijeke bude očišćen – rekao je za MKV predsjednik SRD “Golubić” Petko Krčić.

Ovo društvo je u proteklih godinu i po koliko postoji realizovalo niz akcija čišćenja gornjeg toka Vrbanje i njenih pritoka.

– Najvažnije je da se probudi svijest kod ljudi, a oni su ti koji zagađuju i čiste rijeke. Uzaludan je trud ako ljudi ne žele da pored svojih kuća imaju čistu rijeku i prirodu. Ponovo smo očistili dio vodotoka Vrbanje, pred nama je još mnogo posla, ali idemo polako segment po segment i rijeka će biti čista barem na dijelu kojem mi gazdujemo. Imamo prirodu na kojoj nam mnogi mogu pozavidjeti i na nama je samo da je sačuvamo – rekao je Krčić.

Ribolovci su se poslije čišćenja oprobali i u svom hobiju, a ulov je bio fantastičan i potvrdio je da ribe ima tamo gdje nema zagađenja.

– Ovo je draž ribolova i nevjerovatno je da za nekoliko minuta može da se ulovi toliko ribe. Nadam se da Vrbanju vraćamo u nekadašnje stanje kada je bila naša ljepotica i odisala čistoćom – kaže za MKV član SRD “Golubić” Simo Marić koji je za kratko vrijeme ulovio deset riba.

I danas su se članovi SRD “Golubić” potrudili da pored čišćenja Vrbanje poribe dio njenog vodotoka.

– Ponovo smo u saradnji sa našim prijateljima iz ribnjaka “Luka” pustili oko 50 kilograma ribe u reonu uzvodno od mosta u Šipragama do ušća Demićke. Naša misija je da svaki put uz čišćenje Vrbanje nastavimo i njeno poribljavanje – rekao je Krčić.

Uspješna akcija završena je ručkom za sve učesnike, a sljedeći susret je zakazan za četvrtak kada će biti održano takmičenje u flajfišingu. Okupljanje ja zakazano u periodu od osam do devet časova u kafe-baru “Desetka” gdje će biti izvučena poziciona mjesta za takmičare.

Takmičenje će i ovog puta biti održano po sistemu “uhvati pa vrati” kako bi i na taj način bio zaštićen vodotok Vrbanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*