GALERIJA: Obilježeno 25 godina od formiranja Kotorvaroške brigade

Služenjem parastosa u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata danas je obilježeno četvrt vijeka od osnivanja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade Vojske RS.

Vijence su položile delegacije komande Kotorvaroške brigade na čelu sa ratnim komandantom Vojinom Ubiparipom, opštinske Boračke organizacije i opštine Kotor Varoš.

Na svečanoj akademiji upriličenoj povodom jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Kotor Varoša, Ubiparip je istakao da ova brigada zaslužuje da bude najvažniji dio sjećanja na vrijeme kada se oružjem branila sloboda.

– Kotorvaroška laka pješadijska brigada je imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima, jer je zaštitila srpski narod i pomogla stvaranju RS, a nastala je iz potrebe srpskog naroda za odbranom – rekao je Ubiparip.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović je podsjetio saborce da je 109 pripadnika Kotorvaroške brigade poginulo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 363 borca su teže ili lakše ranjena.

– Da nije bilo njih danas ne bi živjeli u slobodi koju imamo. Uvijek smo kao prioritet stavljali borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, čineći sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogućimo stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata – naglasio je Trivunović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan odao je veliku zahvalnost borcima Kotorvaroške brigade, jer nisu štedjeli svoje živote da bi sačuvali najveće svetinje bez kojih jedan narod ne može trajati – državu i slobodu.

– Danas ne govorimo o slavi oružja, već isključivo slavimo slobodu, koja je preduslov svega i bez koje nema budućnosti na ovom prostoru – istakao je Sakan i dodao da se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su ugradili sebe u granični kamen otadžbine ili su na bilo koji način ostavili djelo za nove generacije.

Na svečanoj akademiji prigodan programa izveli su djevojački ansambl i muška grupa “Žubora” i recitatorke Jelena Marković i Sofija Kovačević.

Ratni put Kotorvaroške brigade je bio trnovit i težak. Dijelovi jedinica i kompletna brigada su učestvovali na kotorvaroškom, vlašićkom, posavskom, maglajskom i teslićkom ratištu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*