GALERIJA: Obilježavanje dana Drugog bataljona kroz ratna sjećanja i objektiv

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kotor Varošu, Maslovarama i Serdarima, te na mjestu stradanja 14 srpskih boraca u Vigošti danas je obilježeno 25 godina od formiranja Drugog bataljona 22. Pješadijske brigade Vojske RS.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i paroh vrbanjački Mirko Batar služili su u Crkvi Svetog Proroka Ilije u Vrbanjcima parastos za 99 boraca Drugog bataljona koji su za RS položili najveću žrtvu – svoj život.

– Sjećanjem na saborce, koji su u temelje RS ugradili ono najvrednije, pokazujete vaše jedinstvo i odlučnost zbog čega je ovaj bataljon dostojan poštovanja i divljenja – istakao je Narić.

Obilježavanje jubileja završeno je predajom raporta prvom komandantu Slobodanu Župljaninu od strane njegovog nasljednika Aleksandra Saše Petrovića i postrojavanjem jedinica. Poslije 25 godina, bivši saborci su stali u isti stroj u prisustvu prvog komandanta Župljanina.

– Stvorivši RS i sačuvavši slobodu na ovom nemirnom prostoru, sačuvali smo dostojanstvo i naš identitet. To postignuće je veliko i nemjerljivo i izaziva poštovanje. I sa ove distance sam siguran da smo išli i prošli pravim putem. Danas su mi osjećanja pomiješana, radostan sam što vas vidim, a žalostan zbog ljudi koji su pored nas poginuli – rekao je Župljanin.

Petrović je istakao da je u odbrani slobode i dostojanstva srpskog naroda Drugi bataljon najveći doprinos dao u očuvanju RS na platou planine Vlašić gdje je boravio najveći dio rata.

– Obaveza svih nas je da prenesemo istinu o Odbrambeno-otadžbinskom ratu na mlađe naraštaje i buduća pokoljenja – naglasio je Petrović i dodao da je Drugi bataljon dva puta proglašavan za najbolji bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske RS.

Teških trenutaka, pričaju borci, bilo je mnogo, a sloboda je najvrednije dostignuće koje je izvojevano.

– Prije četvrt vijeka stvoren je snažan i jedinstven bataljon, koji je izdržao brojne napade i u teškim godinama rata odbranio Kneževo i Kotor Varoš i dao ogroman doprinos stvaranju RS – kaže pripadnik Drugog bataljona Mićo Novaković.

Obrad Čupić je kazao da je neopisiv osjećaj ponovo biti sa ljudima sa kojima je duže od četiri godine dijelio i dobro i zlo.

– Sjetili smo naših poginulih drugova, ali i lijepih stvari koje su nas održale u ratnim godinama – rekao je Čupić.

Blizu 200 okupljenih boraca Drugog bataljona je na druženju nastavilo da evocira uspomene na ratne dane, njegujući duh zajedništva koji će biti nastavljen i narednih godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*