GALERIJA: Kotor Varoš regionalni centar privrede i turizma

Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma otvoren je danas u sportskoj dvorani u Kotor Varošu i na njemu će proizvode i usluge predstaviti 140 izlagača iz BiH i zemalja regiona.

Na sajmu, koji traje danas i sutra, učestvuje i veliki broj investitora, ekonomista i predstavnika institucija i diplomatskih misija Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Kine, Italije, Rusije, Njemačke i Švajcarske.

Sajam organizuju Razvojna agencija opštine Čelinac i Područna privredna komora Banjaluka uz pokroviteljstvo Vlade RS i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Manifestaciju su otvorili ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan. Šarović je rekao da uvijek podržava sajamske manifestacije kao vid doprinosa razvoju i promociji privrede.

– Učinićemo sve da podržimo aktivnosti koje podstiču i promovišu domaću proizvodnju. Ministarstvo na čijem sam čelu godišnje sa oko 750.000 maraka izdvaja za ovakve vidove promocije jer je promocija domaće proizvodnje veoma važna. BiH je ove godine domaćin-partner na sajmu u Novom Sadu i pozivam vas da iskoristite besplatan prostor koji smo obezbijedili. Zemlje u regionu imaju prednost u odnosu na nas i moramo mnogo raditi da bi bili konkurentniji i parirali Hrvatskoj i Srbiji – istakao je Šarović.

Sakan je kazao da je opredijeljenost opštinske uprave da ukine barijere za investicije bez kojih nema ni novih radnih mjesta.

– Činimo sve da budemo maksimalno otvoreni prema ljudima koji ulažu u fabrike i zapošljavaju radnike. Ovo je odlična prilika da privučemo nove investitore i upoznamo ih sa uslovima za poslovanje u Kotor Varošu i pogodnostima na koje mogu računati – dodao je Sakan.

Sekretar Područne privredne komore Banjaluka Aleksandar Ljuboja izrazio je zadovoljstvo velikim brojem izlagača i učesnika sajma.

Ovo je šesto izdanje manifestacije i prvi put smo u Kotor Varošu. Drago mi je da se možemo pohvaliti sa 200 aktivnih učesnika i oko stotinu izlagača. Narednih godina imamo velike planove kako bi sajam podigli na još viši nivo – rekao je Ljuboja.

Među izlagačima je i firma “Telemaks” iz Banjaluke, koja je akcenat stavila na promociju novog sektora i njegovih proizvoda.

Poslujemo 15 godina i formirali smo novi sektor koji se bavi led rasvjetom. Proširujemo se na tržištu i ovakve manifestacije su idealna prlika da se potrošači i potencijalni poslovni partneri upoznaju sa našim radom i proizvodima – kaže asistent direktora Nikola Maksimčuk.

Jedan od najupečatljivijih štandova ima kotorvaroška grupacija “Fagus”.

Zadovoljni smo kompletnim ambijentom i tu smo da predstavimo svoje proizvode kao vodeća kompaniju u oblasti drvoprerade na području opštine Kotor Varoš i jedna od najvećih u RS – rekla je marketing menadžer “Fagusa” Dragana Šipragić.

Banke su jedan od najvažnijih partnera privrednika i stanovništva, a svoje nove kreditne proizvode i široku lepezu usluga predstavlja Adiko banka Banjaluka.

– Naš moto je da uvijek budemo uz naše klijente i pružimo maksimalnu podršku njihovim planovima – istakla je Randa Jovanović iz Adiko banke.

Zahvalnice za podršku organizaciji sajma uručene su “Elektrokrajini”, Auto-moto savezu RS, Fabrici duvana Banjaluka, preduzećima “Blicnet” i “Šume RS”, Intesa Sanpaolo banci, opštini Kotor Varoš, ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i trgovine i turizma, Mirku Šaroviću i kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Sajam će biti otvoren do 19 časova, a uz besplatan ulaz organizatori su za posjetioce obezbijedili nagradnu igru. Manifestacija ima i humanitarni karakter i biće prikupljana pomoć za liječenje trgodišnje Sofije Mićević iz Banjaluke.

vilsi

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*