Gajanin: Studenti će biti oslobođeni školarine

Rektor Univerziteta u Banjauci Radoslav Gajanin izjavio je da je Vlada RS spremna da obezbjedi novac da redovni studenti prvog i drugog ciklusa koji prvi put upisuju prvu godinu studija na javnim visokoškolskim ustanova u RS budu oslobošeni plaćanja školarine.

– S obzirom na to da je besplatno studiranje za ove studente predviđeno i prijedlogom novog zakona o visokom obrazovanju, koji je upućen u Narodnu skupštinu RS, Vlada je usvojila novi zaključak po kojem će, ako novi zakon ne bude usvojen do početka nove akademske godine obezbijediti novac za finansiranje ovih školarina. Taj zaključak bi mogla biti prava dobrodošlica za buduće brucoše – kaže Gajanin. 

On je pozvao brucoše da se prijave na prijemne ispite na javnim visokoškolskim ustanovama u RS, koji će biti odražani 1. i 2. jula.

– Vlada je donijela i odluku kojom je odobren upis studenata i ta odluka je stigla na Univerzitet, a po njoj je na Univerzitetu u Banjaluci planiran upis oko 2.200 redovnih studenata na prvom ciklusu studija. Pri tome, na budžetu će biti oko 960 studenata, a u kategoriji sufinansirajućih studenata je oko 1.230 studenata. Na drugom ciklusu predviđen je upis 687 studenata – rekao je Gajanin.

On je podsjetio da će konkurs biti objavljen 10. juna, a da će prijem dokumenata biti od 22. do 26. juna.

– Ranije je prijemni ispit trajao jedan dan, a sada smo se odlučili za dva ili i više ako bude potrebno, kako bismo mogli da ispoštujemo epidemiološke preporuke koje je propisao Institut za javno zdravstvo – kaže Gajanin.

On je istakao i da još nije riješeno pitanje smještaja studenata koji, po odlukama Vlade RS, od 1. juna treba da počnu sa polaganjam ispita, jer su u paviljonima Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, ali i nekim drugim studentskim domovima u RS i dalje smještene osobe koje su pozitivne na virus korona, a nemaju simptoma. Ovi domovi se koriste za izolaciju karantinskog tipa.

– Da bismo sproveli novo uputstvo o načinu organizovanja ispita i naredbu o ispitnim rokovima koje je usvojila Vlada, moramo imati adekvatan smještaj za studente, jer oni ne mogu putovati iz udaljenih mjesta. Ako ne dobijemo na raspolaganje kapacitete Studentskog centra, ne možemo dovesti studente na ispit, a oni moraju imati smještaj i zbog nadoknade nastave koju nije bilo moguće organizovati u ovom periodu putem onlajn nastave. Za to se trenutno traži rješenje u saradnji sa predstavnicima Vlade i studenata, te očekujemo da će doći do kompromisa i da će studenti krenuti sa useljavanjem 1. juna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*