Fudbalski savez RS i kotorvaroški veterani u humanoj misiji

Fudbalski savez RS će u saradnji sa Fudbalskim savezom BiH pružiti podršku organizaciji kampa nacionalnih manjina RS, koji bi trebalo da bude održan u Banjaluci u danima evropske borbe protiv rasizma na stadionima.

Predsjednik Fudbalskog saveza RS Mile Kovačević je nakon sastanka sa predstavnicima Svjetske organizacije Roma i Fudbalske akademije nacionalnih manjina Hrvatske Totijem Dedićem i Elmirom Mehmedovićem podržao ideju organizacije kampa nacionalnih manjina u Banjaluci.

– U RS živi veliki broj nacionalnih manjina i mišljenja sam da će promocija tolerancije i prihvatanja različitosti naići na pozitivan odjek, a iskustva naših prijatelja iz Hrvatske će nam dobro doći u borbi protiv diskriminacije, rasizma, nasilja i siromaštva – naglasio je Kovačević.

Na kampu će učestvovati djeca nacionalnih manjina uzrasta od sedam do 16 godina. Podršku organizaciji kampa pružili su i fudbalski veterani Kotor Varoša, koji će u junu biti gosti Hrvatskog nogometnog saveza u Karlovcu na 7. kampu nacionalnih manjina.

– U saradnji sa Fudbalskim savezom RS želimo pomoći svaki segment borbe nacionalnih manjina za bolji status u okviru projekta koji svesrdno podržavaju UEFA i FIFA – istakao je predsjednik Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš Slobodan Petrović i dodao da moramo biti ljudi prema svima i maksimalno poštovati različitosti.

Predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić je rekao da će kamp u Banjaluci imati i dodatnu simboliku jer će biti održan u danima evropske borbe protiv rasizma na stadionima, čime će Fudbalski savez RS dati doprinos ovoj evropskoj inicijativi.

– Želio bih se zahvaliti predsjedniku Fudbalskog saveza RS Kovačeviću i generalnom sekretaru Petkoviću na podršci i našim prijateljima iz Kotor Varoša sa kojima imamo sjajnu saradnju, a najlakši način da dođemo do tolerancije jeste da pomognemo svakom djetetu da se bavi sportom -poručio je Dedić i najavio održavanje kampova i u Sarajevu i Mostaru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*