FOTO GALERIJA: Veliki lovački jubilej u Maslovarama, “Jelovka” zagazila u četvrtu deceniju

Lovačko udruženje “Jelovka” iz Maslovara tradicionalnom lovačkom večerom za više od 300 lovaca i gostiju obilježilo je sinoć još jednu uspješnu godinu koju je ostavilo iza sebe i 30 godina rada.

– Trideseti put se okupljamo i proslavljamo godišnjicu našeg postojanja. Mi smo stariji brat RS, udruženje je formirano dvije godine prije RS, rasli smo s njom i stasavali i u svim fazama našeg razvoja stvarali je, branili i čuvali. Naše udruženje je iz svih događanja izlazilo jače – rekao je predsjednik Lovačkog udruženja “Jelovka” Slobodan Župljanin.

On je istakao da je kroz udruženje prošlo više stotina članova – dobrih ljudi, koji vole prirodu, lov i druženje.

– Posljednjih godina bilježimo značajne rezultate u svim sferama koje podrazumijeva lovstvo i rezultat je da imamo bogatiji lovni resurs. Prošlu godinu smo završili sa pozitivnim finansijskim rezultatom, što je nekada bila misaona imenica. Takođe, raduje nas da sve veći broj mladih i žena iskazuje interesovanje za prirodu i lov – naglasio je Župljanin.

Ova godina je izborna u udruženju, a prvi čovjek “Jelovke” najavio je izbore za april.

– Za nas izbori u posljednjih devet godina nisu bili problem zato što smo se dogovorili da svake godine možemo imati izbore ako procijenimo da postoje ljudi koji mogu da urade više i bolje od rukovodstva koje je u mandatu. Veliki broj naših članova je spreman da preuzme rukovodeće pozicije – kaže Župljanin.

Za razliku od prethodnih godina prisutnima na lovačkoj večeri u Maslovarama se nije obratio prvi predsjednik “Jelovke” Stojan Župljanin. On je iz Haga, gdje je osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, prebačen na njeno izdržavanje u poljski grad Krakov.

– Čuo sam se sa njim, sve vas je pozdravio i poželio vam zdravlje i sreću. Zbog odlaska na izdržavanje kazne u Poljsku nismo mogli da snimimo njegovo obraćanje, ali neće proći mnogo vremena da nam se ovdje direktno obrati – rekao je predsjednik Lovačkog udruženja “Jelovka”.

Sekretar Lovačkog saveza RS Živojin Lazić istakao je da mu je čast da godinama bude sa lovcima u Maslovarama.

– Župljanin je primjer kako treba voditi udruženje, a veliki doprinos daje i radu Lovačkog saveza RS kao član njegovog rukovodstva. Ove godine ćemo imati 50 odsto više novca za podsticaje i pozivam lovce da to iskoriste – rekoa je Lazić.

Osim sumiranja rezultata u prošloj godini, proglašeni su najuspješnije grupe i pojedinci koji su doprinijeli dobrom radu i gazdovanju lovištem. Najbolja sekcija u Lovačkom udruženju “Jelovka” je Liplje, priznanje za najbolju lovnu grupu otišlo je u ruke članova grupe Brzi iz Maslovara, a za najboljeg lovca proglašen je Mladen Gavrić.

Diploma za podmladak dodijeljena je Borisu Jotanoviću, za poseban doprinos višegodišnjem radu udruženja Pani Gavriću, a za zaslužne lovce Zlatku Jotanoviću, Stanku Župljaninu, Mići Petroviću i Jelenku Petrušiću. Zlatna plaketa, najviše priznanje koje dodjeljuje Lovačko udruženje “Jelovka”, pripalo je sekretaru Lovačkog saveza RS Živojinu Laziću.

Da lovci drže do tradicije pokazala je predaja poštenja jednom od najstarijih članova “Jelovke” Đuri Smiljiću i nastup Kulturno-umjetničkog društva “Brio rudar” iz Maslovara. Druženje lovaca uz trpezu i muziku potrajalo je dugo u noć.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*