FOTO GALERIJA: Učenici darovali krv i pokazali veliko srce

Učenici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” u Kotor Varošu darovali su danas 42 doze krvi u okviru akcije dobrovoljnog davanja “Maturanti svom gradu”.

Učenik Mašinske škole Nemanja Kalamanda, koji je prvi put dao krv, kaže da želi da postane redovan davalac.

– Sama pomisao da sam možda nekome spasio život je neprocjenjiva – rekao je Kalamanda.

Prvi put krv je dao i učenik trećeg razreda mašinskih tehničara i sjajni sportista Stefan Pejaković.

– Moj otac je redovan dobrovoljni davaoc krvi i čim sam postao punoljetan odlučio sam da krenem njegovim stopama. To je najmanje što svako od nas može da učini za druge – istakao je Pejaković.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Kotor Varoš Borislav Brborović rekao je da su 64 učenika željela dati krv, ali da zbog niskog ili visokog pritiska 22 nisu bila u mogućnosti da to urade.

– Ponosni smo na današnji broj prikupljenih doza, a pogotovo zbog činjenice da je sve više mladih koji su svjesni važnosti ovakve akcije – istakao je Brborović i dodao da su 24 učenika prvi put darovala krv.

On je naveo da će krv biti predata Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, te da je dobrovoljno davalaštvo krvi u Kotor Varošu u ekspanziji, što daje garancije građanima da će uvijek imati na raspolaganju dovoljne količine krvi svih krvnih grupa.

Podršku učenicima pružili su i zaposleni u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla”, ali i sveštenik Damir Vrhovac.

– Trudićemo se da ova akcija preraste u tradiciju jer su naši su učenici uvijek bili humanisti, a najbolji način da pokažu humanost je davanje krvi – rekla je direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić.

Akcija je organizovana u okviru obilježavanja Dana opštine Kotor Varoša – 24. aprila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*