FOTO GALERIJA: Plamen badnjaka obasjao radošću svaki kutak kotorvaroške opštine

Snaga vjere, radost rađanja bogomladenca Isusa Hrista i toplota plamena badnjaka ugrijali su srca vjernika na području kotorvaroške opštine koji su večeras u hramovima prisustvovali večernjem bogosluženju i osvećenju i paljenju badnjaka.

Stotine vjernika okupile su se u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu u čije dvorište je poslije vožnje gradskim ulicama pristigla kolona sa badnjakom koja je krenula sa Ripišta čiji su mještani ove godine bili njegovi domaćini. Osvećenje badnjaka obavili su arihijerejski namjesnik kotorvaroški Mikenko Narić i sveštenik Damir Vrhovac. Potom je uslijedilo bogosluženje poslije kojeg je protonamjesnik Narić vjernicima čestitao Badnje veče i sutrašnji Božić.

– Ovo su dani kada dijelimo nemjerljivu radost zbog rođenja bogomladenca Isusa Hrista. Pravoslavni vjernici u dane Božića s pravom treba da budu radosni i da tu radost podijele sa svojim najbližim, komšijama i prijateljima. Neka vam je srećan veliki praznik uz želju da ga proslavljate u miru i duhovnom zadovoljstvu – rekao je Narić obraćajući se vjernicima tradicionalnim pozdravom – Mir Božiji, Hristos se rodi.

Potom je uslijedilo tradicionalno pijukanje za djecu, odrasli su se mogli ugrijati uz kuvano vino, a Badnje veče i dolazak Božića proslavljen je velikim vatrometom. Slatkiše, vino i vatromet obezbijedili su dobrotvori Borivoje Petrović, Borislav Babić i Vitomir Slavnić.

Dan i veče uz molitvu, plamen badnjaka, pijukanje, kuvano vino i vatromet proveli su i vjernici u ostalim hramovima na području opštine Kotor Varoš.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*