FOTO GALERIJA: Osvećenje i nalaganje badnjaka najavilo božićnu radost

Osvećenjem i nalaganjem badnjaka i pijukanjem u svim hramovima na području opštine Kotor Varoš počela je proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Centralna proslava Badnjeg dana održana je u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu. Ispred crkve osvećen je badnjak koji je krenuo iz Sokaka čiji su mještani bili ovogodišnji domaćini. Kolona sa badnjakom na putu do hrama prošla je kroz Čepak, Plane i Novo naselje u kojima je upriličeno narodno veselje.

Badnjak su u prisustvu velikog broja vjernika osvetili arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i jerej Živko Ilić, a potom je obavljeno bogosluženje.

Narić je u besjedi poručio vjernicima da je danas veliki i radostan dan kada slavimo rođenje Isusa Hrista i poželio im da praznik proslave sa najbližima, komšijama i prijateljima u miru, sreći i ljubavi.

Potom je obavljeno tradicionalno pijukanje, a najmlađe je u hramu slatkišima obradovao Mirko Mikić. Domaćini badnjaka predvođeni Željkom Devićem pobrinuli su se za spektakularan vatromet, dok je Obrenko Pucarević obezbijedio kuvano vino za sve prisutne.

Badnji dan je u radosti i uz tradicionalne običaje obilježen i u ostalim hramovima na području Kotor Varoša, a u sjedištima parohija će u zoru biti održan božićni uranak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*