FOTO GALERIJA: Narodna biblioteka u Kotor Varošu biće obnovljena poslije skoro pola vijeka

Oronule i vremenom pregažene prostorije Narodne biblioteke u Kotor Varošu poslije nekoliko decenija biće po prvi put sanirane što će omogućiti oživljavanje ove ustanove kulture i osavremenjavanje njenog sadržaja.

Sanacija prostorija omogućena je nakon što je Narodnoj biblioteci odobren projekat sa kojim je aplicirala kod Savjeta ministara BiH. Narodnoj biblioteci je iz granta za sufinansiranje projekata institucija kulture dodijeljeno 30.000 KM.

Direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić, koja je odmah poslije imenovanja na tu poziciju aplicirala za projekat, izrazila je zadovoljstvo što im je novac odobren i što će konačno moći da krenu u prijeko potrebnu sanaciju prostorija.

– Radovi bi trebali početi u aprilu i ovo će biti prva sanacija od 1970. godine kada je izgrađena zgrada u kojoj se nalaze naše prostorije. Biće u potpunosti renovirano dječije odjeljenje jer želimo da stvorimo najbolje uslove za najmlađe i da kod njih, uz zanimljive sadržaje i kreativne radionice, od malih nogu razvijamo ljubav prema knjizi i čitanju. U tom cilju nabavićemo računare, projektore i video bim. Osim toga biće zamijenjene police, stolarija, postavljena podna keramika, obavljeni molerski radovi i potpuno rekonstruisan toalet – istakla je Vasićeva za “Moj Kotor Varoš”.

Ona dodaje da su uslovi u biblioteci trenutno u veoma lošem stanju i da zbog toga ne mogu unaprijediti rad.

– Rekonstrukcija je preduslov da počnemo sa održavanjem raznih radionica i uvođenjem drugih sadržaja kojima ćemo vratiti čitaoce u biblioteku. Dosadašnji ambijent sigurno nije bio privlačan čitaocima, a ni posjetiocima za promocije i okrugle stolove koje smo organizovali – rekla je Vasićeva.

Kotorvaroški kutak posvećen njenom visočanstvu knjizi do polovine godine konačno bi trebao zasijati i postati topli dom za čitaoce koji baštine prave vrijednosti u vremenu kada su one poprilično uzdrmane u cijelom društvu. U kakvom se stanju trenutno nalazi pogledajte u foto galeriji ispod teksta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*