FOTO GALERIJA: Mladićeva poruka Kotorvarošanima: Budite složni, ljubim vas sa ove karaule

Želim svima slobodu, ljubim vas sve sa ove karaule, poručio je sinoć Kotorvarošanima iz Haga nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske RS general Ratko Mladić čije je javljanje tokom promocije knjige “Komandant” koja govori o njegovom vojničkom putu dočekano sa ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

– Imam poruku svim Srbima da se okrenu prema naša četiri ocila sloga Srbina spasava. Želim da bude bolje i našoj državi i narodu. Državu su napravili borci i narod, a ne ja – rekao je general Mladić koji je prekidan dugim aplauzima.

Kotorvarošane okupljene u prepunoj bioskopskoj sali pozdravili su iz Haga i prvi predsjednik RS Radovan Karadžić i njihov sugrađanin Stojan Župljanin, poručivši im da se ne dijele i da čuvaju RS.

U knjizi “Komandant” čiji je autor istoričar Bojan Dimitrijević iz Beograda iz naučnog ugla sagledana je vojnička karijera i ratni put generala Mladića. Dimitrijevićevo djelo donosi jedinstven ugao posmatranja generalove karijere sa akcentom na istorijski kontekst kroz koji je demistifikovan njegov lik i razbijeni stereotipi stvarani decenijama kroz zapadnu propagandu, koristeći kao oruđe optužnicu Haškog tribunala.

Promociju je organizovala Narodna biblioteka Kotor Varoš uz podršku poštovalaca generala Mladića i prijatelja njegove porodice. Knjigu i Mladićevu karijeru publici su približili generalov sin Darko Mladić, generalov ratni ađutant Rajko Banduka i predsjednik Organizacije starješina Vojske RS i nekadašnji načelnik načelnik Centra za informativno-propagandnu djelatnost Glavnog štaba Vojske RS pukovnik Milovan Milutinović, dok je autor zbog zdravstvenih razloga bio spriječen da doputuje u Kotor Varoš.

Darko Mladić je u obraćanju istakao da je ponosan na knjigu, iako je u početku bio skeptičan.

– Jedini uslov porodice za autora bio je da kao naučnik prođe kroz dokumente koji su ostali iza generala Mladića. Knjiga je putokaz za druge istoričare jer svako njeno poglavlje može da bude posebna knjiga. Ona svjedoči da se general Mladić nije borio samo na ratištu za svoj narod, nego se borio i sa stranim generalima i diplomatama – rekao je Darko Mladić.

On je dodao da je njegov otac uvijek bio prvi u bitkama, ali da je svaki srpski vojnik i oficir je žrtva pa tek onda general Mladić.

– I svojim advokatima, kada ih je birao, je rekao da ga oni osude ako nađu bilo šta za šta je kriv. Njega je nosila i danas ga nosi ljubav prema RS. Svi treba da branimo RS i da se ne svađamo, nego da pričamo ko ima bolju ideju da napravimo našu državu boljom i uspješnijom. Živjela RS – kazao je Darko Mladić.

Milutinović je rekao da knjiga “Komandant” nije samo knjiga o generalu Mladiću, nego i o tome kako je nastajala RS.

– Ovo je testament kako treba da čuvamo RS. Ovo je borba za istinu i pravdu, a ne samo za generala Mladića. Knjiga je put da svi spoznamo istinu o odbrambeno-otadžbinskom ratu – istakao je Milutinović.

On je dodao da je imao privilegiju da bude blizak saradnik generala Mladića i da upozna njegove vrline.

– Neki pričaju da je general Mladić ubica, a kad smo pošli iz Bratunca, on je stao kod jedne prodavnice i rekao da pakuju svo mlijeko i čokolade. Rekao je da ide da vidi djecu u Srebrenici, a da račun pošalju u Glavni štab da plati. To nije bila propaganda, nego istinski ljudski gest generala Mladića – istakao je Milutinović.

Banduka je rekao da je dovoljno da niko ništa nije rekao, a da su se okupili u ovolikom broju zbog jednog velikana, a to je general Mladić.

– Ne smijemo dozvoliti da nam Hag, a posebno Sud BiH pišu istoriju. Ako želite da pomognete generalu Mladiću čuvajte RS – kazao je Banduka.

On je deset godina bio vjerni pratilac generala Mladića, a sa Kotorvarošanima je podijelio neka od brojnih sjećanja na ratne i poratne dane provedene sa njim.

– Pričali su da je Glavni štab bio u nekakvoj vili. General Mladić je boravio u betonjari, spavao na običnom vojničkom krevetu kao i svi drugi, imao drvenu stolicu i sto. Kada bi vidio da su vojnici umorni poslao bi ih da spavaju i on ih mijenjao na straži. Na front je odlazio sa konzervom i komadom hljeba u torbi. Formirao je farme i pčelinjake da bi nahranio vojnike. Uvijek je bio prvi, kod njega nije bilo čuvene komande “naprijed”, nego samo “za mnom” – prisjećao se Banduka.

On je istakao da se general Mladić nije krio i da je živio normalnim životom do 2002. godine.

– Išli smo na utakmice i u restorane, ni od koga se nismo krili. Razišli smo se 2002. godine i rekli da idemo svako na svoju stranu, ali smo osjećali da smo tu jedan uz drugog – rekao je Banduka.

Organizatori promocije obezbijedili su besplatne primjerke knjige za porodice poginulih boraca. Darko Mladić poklonio je knjige Narodnoj biblioteci Kotor Varoš čija je direktorica Bojana Vasić izrazila zahvalnost na tom gestu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*