FOTO GALERIJA: Kotorvarošani dočekali plaštanicu sa vjerom u vaskrsnuće

Veliki broj vjernika prisustvovao je danas u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Kotor Varošu molitvi i tradicionalnom iznošenju plaštanice kojim je obilježen Veliki petak uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Plaštanica simbolizuje stradanje Isusa Hrista i na Veliki petak biva položena u crkvama ispred oltara gdje je vjernici celivaju. Plaštanica je platno sa izvezenim ili naslikanim likom Hrista, neposredno poslije skidanja sa krsta. Sto na koji se polaže plaštanica simbolizuje kamen na kome je tijelo Hristovo pripremljeno za polaganje u grob.

Sve hrišćanske crkve danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hrist. Bogosluženjem na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta Isusovog tijela.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem dijelova Jevanđelja o događajima u dane stradanja Isusa.

– Danas je najtužniji dan u istoriji čovječanstva, dan kada se saosjećamo sa stradanjem Isusa Hrista. Ali Isus je vaskrsao i došao da spasi ovaj svijet. Mi prolazimo sa Hristom put golgote i nosimo njegov kjrst da bismo u nedjelju zajedno sa njim vaskrsli. Sa Hristom umiremo i sa Hristom vaskrsavamo – rekao je poslije molitve u obraćanju okupljenim vjernicima jerej Damir Vrhovac.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić rekao je da bez Hristovog vaskrsenja ne bi bilo ni hrišćanstva.

– Mi bez vaskrsenja ne bismo bili danas okupljeni na ovom mjestu. Zato neka vam je blagosloveno ovo bogosluženje, a na dan Vaskrsa djelićemo radost vaskrsnuća – istakao je Narić.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a običaj je da se na današnji dan farbaju vaskršnja jaja.

Bogosluženje u u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Kotor Varošu biće i sutra, na Veliku subotu, sa početkom u 9.00, dok će osvećenje vaskršnjih jaja biti upriličeno u 18.00 časova.

Vaskrs će biti proslavljen u nedjelju i u svim hramovima na području kotorvaroške opštine biće služene liturgije. Vaskršnji uranak u u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Kotor Varošu je u 5.00 časova kada će biti služena liturgija, a potom će vjernici Vaskršnji post okončati pričešćem.

Vaskršnje liturgije biće služene i u ostalim hramovima na podrčju kotorvaroške opštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*