FOTO GALERIJA: Istorija lovstva RS ispisana u Kotor Varošu, dame dobile svoj lovački klub

Istorija ženskog lovstva ispisana je danas u Kotor Varošu osnivanjem Damskog lovačkog kluba pri Lovačkom savezu RS, a za njegovu prvu predsjednicu izabrana je Jelena Pekija iz Lovačkog udruženja “Jelen” iz Kozarske Dubice.

Na osnivačkoj Skupštini Damskog lovačkog kluba za potpredsjednicu je izabrana Jelena Atlagić iz Banjaluke koja je članica Lovačkog udruženja “Jelovka” iz Maslovara. U Predsjedništvo Damskog lovačkog kluba izabrane su i Božana Šebić iz Lovačkog udruženja “Jelovka” Maslovare, Bojana Malić koja je članica banjalučkih lovačkih udruženja “Zmijanje” i “Kozara” i Ranka Sladojević iz Lovačkog udruženja “Prosara” iz Gradiške.

Delegati su za predsjednicu Skupštine Damskog lovačkog kluba izabrali Tatjanu Todorović iz Lovačkog udruženja “Tetrijeb” iz Teslića, a za njenu zamjenicu Jelenu Kovačević iz čelinačkog Lovačkog udruženja “Fazan”.

Prva predsjednica Damskog lovačkog kluba istakla je da je iznenađena, ali i oduševljena ukazanim povjerenjem.

– Lovim od malih nogu i ovo je ispunjenje mog sna. U lov sam najprije išla sa djedom, zatim sa ocem i majkom, a sada sa mužem. Volim lov i druženje koje je njegov sastavni dio, a ovo je dokaz da žene mogu biti ravnopravne u svim sportovima i radiću na tome da to shvati što veći broj njih koje su zainteresovane za lov – istakla je Pekija.

Lovkinjama koje su izabrane u rukovodstvo Damskog lovačkog kluba čestitke je uputio predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić, koji je istakao da je ovo veliki iskorak u odnosu na okruženje.

– Ova Skupština će ući u istoriju lovstva u RS. Ovo nije samo formalnost, nego korak kojim dame postaju ravnopravni članovi Lovačkog saveza i ubuduće će učestvovati u svim aktivnostima u lovstvu. Biće rame uz rame sa lovcima, a to ćemo dokazati i izmjenama akata Lovačkog saveza kojima će biti omogućeno da žene uđu u sve upravljačke strukture Lovačkog saveza RS. Dame će imati najveći kredibilitet i podršku Lovačkog saveza – rekao je Minić.

On je dodao da je sljedeći korak omasovljavanje Damskog lovačkog kluba, podsjetivši da trenutno u lovačkim udruženjima imaju 117 registrovanih lovkinja.

– Uvjeren sam da ćemo za godinu imati duplo veći broj lovkinja jer među ženama postoji veliko interesovanje – istakao je Minić.

Član Upravnog odbora Lovačkog saveza RS Slobodan Župljanin, koji je predsjedavao osnivačkom Skupštinom Damskog lovačkog kluba, podsjetio je da je Minić prošle godine prilikom prisustva manifestaciji “Damski lov na vuka” u Kotor Varošu obećao da če biti osnovan Damski lovački klub.

– Ovo je prvi korak ka davanju veće uloge ženama u lovstvu, a od nas će imati punu moralnu, materijalnu i svaki drugu pomoć i potpunu ravnopravnost – rekao je Župljanin.

Damski lovački klub osnovan je u sklopu petog izdanja manifestacije “Damski lov na vuka” koja je počela sinoć u organizaciji Turističke organizacije Kotor Varoš i sva tri kotorvaroška lovačka udruženja.

Tridesetak dama iz šest zemalja danas su uz podršku kolega bile u lovu na vuka na području Kruševa Brda, ali ih sreća nije pogledala u odstrelu, a priliku za popravni imaće sutra kada će krenuti u lov na divlju svinju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*