FOTO GALERIJA: Djeca iz Knina napunila srca ljubavlju u RS

Sa srcima napunjenim ljubavlju djeca iz Knina napustila su Kotor Varoš i RS poslije dvodnevne posjete koju su im priredili kotorvaroški privrednik Slavko Đukić i protojerej iz Dalmatinske eparhije Milorad Đekanović.

Đukić je poslije jednog od razgovora sa protojerejom Đekanovićem, inače komšijom iz kotorvaroškog sela Grabovica, iskazao namjeru da bude domaćin grupi od pedesetak djece kako bi se upoznala sa Kotor Varošom, Banjalukom i Mrkonjić Gradom gdje su boravili tokom dvodnevne posjete.

Mališani iz Knina posjetili su najvažnije turističke destinacije, te kulturne i vjerske ustanove. U Kotor Varošu su posjetili hram Rođenja presvete Bogorodice, a zatim su boravili i prenoćili u kompleksu “Hajdučke vode” gdje su ih posjetili i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i njegov zamjenik Mladen Trivunović.

– Ganuo me razgovor o tome kako živi srpska zajednica u Kninu i okolini gdje su naši sunarodnici često izloženi raznim problemima. Došli smo na ideju da organizujemo posjetu RS sa željom da se, poslije boravka u Srbiji, upoznaju i sa životom Srba van matice. Poslije dva dana druženja sa njima potpuno je jasno da je ova posjeta bila pravi potez. Dječiji osmijesi govorili su više od riječi. Rastali smo se punih srca i uvjeren sam da ovo neće biti naš posljednji sastanak – rekao je Đukić koji je bio domaćin djeci iz Knina.

On je zahvalio prijateljima  iz hotela “Vidović” u Banjaluci i “Hajdučke vode” na Borju, Turističke organizacije Banjaluka i predstavnicima opštine Kotor Varoš koji su djeci pružili gostoprimstvo i pomogli prilikom organizacije dvodnevnog druženja, te prijatelju Darku Gavriloviću na medijskoj podršci.

Jedan od upečatljivih segmenata boravka bila je i posjeta Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u kojoj se nalazi soba sjećanja na Petra Kočića čija djela djeca izučavaju u Kninu.

Učenik petog razreda Arsen Pročanin Dragojević rekao je da su veoma lijepo primljeni i da će u Knin ponijeti najljepše utiske.

Protojerej Đekanović, koji službuje u Kninu, rekao je da je veoma važno da srpski učenici iz Knina osjete da nisu zaboravljeni i zahvalio na nesebičnoj ljubavi i domaćinskom dočeku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*