FOTO GALERIJA: Biblioteka i djeca u Kotor Varošu čuvaju srpski jezik i ćirilicu

Narodna biblioteka Kotor Varoš organizovala je povodom Svjetskog dana slovenske pismenosti interaktivnu radionicu za učenike nižih razreda Osnovne škole “Sveti Sava”.

Đacima je na radionici prikazana prezentacija o životu i radu utemeljivača slovenske pismenosti Ćirila i Metodija nakon čega su u interaktivnom kvizu odgovarali na pitanja o pismenosti i ćirilici.

Direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić je kazala da godišnje posvete bar tri manifestacije srpskom jeziku, pismenosti i očuvanju ćirilice, a samim tim i naše kulture.

– Izumiranju ćirilice i sve manjoj upotrebi našeg maternjeg jezika može se stati na put samo konstantnim ukazivanjem na problem i korištenjem ćirilice kada god je to moguće . Sva istraživanja koja su do sada rađena pokazuju da većina ljudi koristi latinicu, a tome je posebno doprinijelo masovno korištenje novih tehnologija i latiničnih tastatura – kazala je Vasić.

Ona je dodala da sve ustanove i institucije čija je djelatnost obrazovanje i kultura moraju u što većem broju da organizuju predavanja, radionice i slične manifestacije posvćene očuvanju maternjeg jezika i pisma.

Učenici su na kraju programa dobili zahvalnicu i nagrade za učešće u radionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*