Firme iz Kotor Varoša finansirale kampanju socijalista, pogledajte iznose novca

Privatne kompanije uplatile su pred prošle izbore na račun Socijalističke partije oko 135.000 maraka, a među 29 donatora su i tri sa područja opštine Kotor Varoš.

Zanimljivo je da se gotovo sve bave preradom drveta i da 25 od 29 donatora  posluje sa “Šumama RS” na čijem je čelu upravo kadar socijalista Risto Marić, objavila je “Alternativna televizija”.

Prema podacima do kojih su došli najizdašnija prema SP-u iz Kotor Varoša bila je kompanija “Fagus” koja je donirala 10.000 KM. Na spisku su i “Sanjo kom” čiji je vlasnik Mujo Zuhrić sa donacijom od 2.000 i “Jenas” u vlasništvu braće Jasmina i Nermina Terzića koji je uplatio 1.000 maraka.
Zuhrić, koji je član SP-a, kaže da je njegova firma dobrovoljno dala donaciju. Priču o reketiranju privrednika pripisuje koalicionim partnerima iz SNSD-a.

– Ma to je ona blamaža što je onaj iz Šipova mlatio i budalesao. Ne znam za te stvari, ali to su obračuni drugih razmjera – rekao je Zuhrić.

Prošlogodišnja afera sa nabavkom trupaca i navodnim podmićivanjem socijalista očigledo dobija novu dimenziju. Jedan od privrednika sa spiska donatora koji je želio da ostane anoniman ovu priču nije mogao javno da potvrdi  jer kaže da zavisi od poslova sa “Šumama RS”. Drugi priznaje da je njegova donacija otišla kako bi dobio trupce od “Šuma RS”.

Prošle godine za nabavku trupaca vožen je rat među drvoprerađivačima, a grupa njih poslala je pismo na adresu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića, koje je procurilo u javnost. Žalili su se da, iako pripadaju njegovom SNSD-u, moraju finansirati kampanju socijalista. Iz Mirjanićevog kabineta je tada saopšteno da provjeravaju navode iz pisma, ali danas su bez komentara.

Direktor “Šuma” Marić demantuje navode o podmićivanju, istučući da je politički subjekt uputio zahtjeve mnogim privrednicima u RS.

– Našao se tu određen broj privrednika u drvopreradi. Koji je to drvoprerađivač u RS bio uslovljen s nečim? Nikad niko nije bio uslovljen niti je bio uslovljen količinama na gore ili na dole u zavisnosti od toga da li će da uplati donaciju ili ne. To je način reklame. Jednostavno on sebe reklamira kroz politički subjekt – rekao je Marić.

Načelnik Šipova Milan Kovač iz SNSD-a, čija se firma bavi preradom drveta, o zahtjevima socijalista je za “Alternativnu televiziju” još ranije progovorio o sumnjivim donacijama pa onda i demantovao svoju izjavu.

Iz SP-a se o svemu nisu oglasili, a lider stranke Petar Đokić je poručio da je na putu i da je za finansije zadužen Slobodan Protić koji je bio nedostupan za komentar. SP je sakupio ubjedljivo najviše donacija privrednika od svih stranaka u RS.

Rat između drvoprerađivača doveo je do toga da se u cijelu priču umiješala Vlada koja je uvela novi sistem raspodjele trupaca. Trenutno cijeli posao nadzire tročlana komisija koju čine predstavnici ministarstava industrije, energetike i rudarstva i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te jedan predstavnik Privredne komore RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*