Film o novoj budućnosti iz ugla mladih stiže u Kotor Varoš

Dokumentarni film „re:Generacija” nastavlja turneju po BiH, a jedna od stanica 26. januara biće i Kotor Varoš gdje će osim filmske projekcije biti održana i zanimljiva debata o temi prošlosti i budućnosti mladih u BiH.

Program će početi u 16 časova u kotorvaroškoj kino sali, a ulaz za posjetioce je besplatan.

Izuzetno emotivan i poučan dokumentarac, koji je režirao Emir Kapetanović, priča je o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Snimljen je u produkciji udruženja Magacin Kabare i Međunarodnog republikanskog instituta u okviru istoimenog USAID-ovog projekta „Re:Generacija“.

Ovo je ujedno i prvi film iz BiH koji je prikazan u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku čime je svijetu poslana drugačija poruka o BiH. Ovog puta BiH je dokumetovano prikazana kao zemlja u kojoj postoje nove generacije sa drugačijim načinom razmišljanja i djelovanja koje mijenjaju sliku podijeljene zemlje u zemlju u kojoj je zajednička budućnost itekako moguća i izvijesna.

Film stiže u Kotor Varoš zahvaljujući kotorvaroškom Udruženju mladih “Heroj” koje je bilo dio projekta “re:Generacija”. “Heroju” je na samitu mladih u Sarajevu odobren projekat čiji je dio i snimanje dokumentarnog filma o temi izgradnje povjerenja među različitim etničkim grupama u Kotor Varošu.

– Kotorvarošani će imati priliku da čuju i vide zanimljivu priču o deset mladih ambasadora pomirenja iz Drvara, Jajca, Gornjeg Vakufa, Brčkog, Doboja, Stoca, Zvornika, Prijedora, Sanskog Mosta i Kotor Varoša, koji su u sklopu projekta “re:Generacija u prethodnih godinu istraživali međuljudske odnose i zagovarali razumijevanje i pomirenje u BiH – istakli su u “Heroju” i pozvali sugrađane da pogledaju film.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*