Fasada – tanka linija između uštede i promašene investicije

Postavljanje izolacije na kuću donosi uštedu novca, ali termoizolaciona fasada nije mala investicija i treba dobro razmisliti o odabiru materijala i izvođaču radova. 

Termo fasada nije nikakav hir i obnova kuće i nova fasada donosi uštede na računima za grijanje, a tokom ljetnih mjeseci u kući obezbjeđuje prijatniju atmosferu u rashlađenim prostorijama. 

Prije početka fasaderskih radova na kući treba na umu imati nekoliko stvari kako bi oni donijeli željeni efekat kao što je postavljanje izolacije, odabir materijala i izvođača kojem će biti povjereni radovi i izbor doba godine koje je najpogodnije za postavljanje fasade.

U građevinskim firmama koje se bave ovim poslovima ističu da su proljeće i jesen optimalni za fasaderske radove zbog povoljnih temperatura. S druge strane zima i vrelo ljeto iz istih razloga nisu preporučljivi za ove radove.

Prije početka postavljanja izolacije savjetuju zamjenu kompletne vanjske stolarije ako je treba mijenjati. Na kući bi trebali biti gotovi i svi krovopokrivački i limarski radovi i završene kompletne instalacije. 

Odabir materijala je postao noćna mora jer je na tržištu prisutna velika ponuda različitih fasadnih materijala i svi tvrde da su njihovi najbolji. Odgovor o razlikama među materijalima smo potražili kod najvećeg domaćeg proizvođača fasadnih materijala firme “Colorit” iz Banjaluke. 

– Svi hvale svoje materijale i to je normalno na tržištu, ali kvalitet fasadnih sistema je u njihovoj pravilnoj primjeni i obaveznim pratećim atestima fasadnih sistema koji se ugrađuju. Naši fasadni sistemi su sertifikovani, a svaki materijal je atestiran kod ovlašćenih građevinskih instituta. Ispravan je i kvalitetan samo fasadni sistem ako su svi materijali za ugradnju od istog proizvođača. Uz pravilnu primjenu i ugradnju materijala iz sertifikovanog fasadnog sistema dajemo adekvatne dugogodišnje garancije. Mješavina različitih proizvoda je čista improvizacija u pokušaju postizanja niže cijene. Takve fasade su dugoročno skuplje, jer za njih niko ne može da garantuje ili se garancije zloupotrebljavaju – ističu u firmi “Colorit”. 

Uz adekvatan fasadni materijal najvažniji je kvalitetan i profesionalan izvođač radova.  Savjete koji garantuju dobar izbor fasade dobili smo od firme “Građus” iz Kotor Varoša, sertifikovanig izvođača fasaderskih radova i jedinog licenciranog izvođača završnih radova u građevinarstvu u RS. 

– Pravilna ugradnja materijala u fasadni sistem i odabir proizvođača su najbitniji prilikom postavljanja termoizolacionih fasada. Naše reference i dugogodišnje iskustvo je prepoznato na tržištu i nagrađeno sertifikatima i licencama što u samom startu pravi razliku između kvalitetnih i prosječnih izbođača radova. Najveća greška prilikom postavljanja fasade je kombinovanje materijala različitih proizvođača u improvizovan sistem. Za takvu fasadu ne postoji garancija, iako kratkoročno bude nešto jeftinija, ubrzo će se pokazati sve posljedice uštede i improvizacije. Mi za naše radove dajemo pisane garancije iza kojih stoje proizvođači ugrađenih materijala – rekli su u sektor u građevinske operative “Građusa”.

U “Coloritu” ističu da ugradnja sistema ima i ekološki aspekt kroz smanjenje zagađenja.

– Imamo dva sistema – vuna i stiropor. Naši sistemi su sertifikovani po evropskoj normi. Sertifikovan sistem znači da svi njegovi elementi (stiropor, mrežica, tiple, ljepilo, fasada itd) moraju biti ispitani zajedno i samo takvi daju garanciju za karakteristike koje su navedene u sertifikatu. Bilo koje mijenjanje elemenata sistema može da naruši njegov deklarisani kvalitet sistema i zato miješanje proizvoda od različitih proizvođača nije dozvoljeno. Ovlaštena laboratorija osim elemenata sistema vrši i kontrolu fabrike i laboratorije proizvođača. Samim tim mi garantujemo visok i konstantan kvalitet naših proizvoda – rekli su u “Coloritu” i dodali da je veoma važno da termoizolacioni sistem bude ugrađen na propisan način, odnosno po specififikaciji i uputstvu proizvođača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*