“Fagusova” elektrana počela sa radom, potrebni radnici

Prva elektrana na biomasu počela je sa radom u krugu preduzeća “Nomar” u Kneževu, koje posluje u okviru “Fagus grupe” iz Kotor Varoša.

“Fagus grupa” je tim povodom raspisala oglas za prijem pet dispečera u elektrani, koji je otvoren do kraja mjeseca. Kandidati moraju imati završenu elektrotehničku ili tehničku srednju školu, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima.

U “Fagus grupi” ističu da radnicima nude siguran posao i redovnu platu, rad u prijatnoj radnoj atmosferi i dinamičnom okruženju, priliku za neprekidnim napredovanjem i usavršavanjam i mogućnost rada u velikoj renomiranoj kompaniji.

Prijave treba slati putem elektronske pošte na dresu [email protected], a informacije je moguće dobiti pozivom na broj 051 591 000.

Elektrana će koristiti kao energent drvni otpad i prva je tog tipa u BiH, a u njenu izgradnju je uloženo oko deset miliona maraka. Proizvodiće toplotnu i električnu energiju, a projektovana toplotna snaga elektrane iznosi pet megavata, dok je kapacitet u proizvodnji električne energije 820 kilovata.

– Proizvodićemo toplotnu i električnu energiju istovremeno od materijala koji se u drvnoj industriji smatra otpadom, a riječ je o kori drveta koja se skida kako bismo imali nesmetan tehnološki proces obrade drveta. Time ćemo riještiti problem odlaganja otpada i proizvesti toplotnu energiju koja će nam poslužiti u proizvodnji peleta. Električnu energiju koju proizvedemo isporučivaćemo “Elektropriveredi RS” – rekao je vlasnik kompanije “Fagus” Miroslav Malijević.

On ističe da će otpad za sagorijevanje u elektrani obezbijeđivati prvenstveno iz pogona “Fagusa” u Kneževu i Kotor Varošu.

– Vjerovatno ćemo otkupljivati drvni otpad i od stanovništva. Sve ono što ljudi spaljuju kada krče livade i šume može da se iskoristi u ove svrhe – rekao je Malijević.

Članice “Fagus grupe” bave se preradom tvrdog i mekog drveta, eksploatacijom šume i izgradnjom šumskih puteva, proizvodnjom prozora i vrata, masivnih ploča bukve, hrasta, jele i smrče, eurobloka, peleta i briketa, prometom nafte i naftnih derivata i ugostiteljstvom i hotelijerstvom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*