“Fagus” pretvara otpad u struju i energiju za proizvodnju peleta

Prva elektrana na biomasu – drvni otpad u RS i BiH počela je sa radom u Kneževu, a vrijednost ove investicije koju je realizovala grupacija “Fagus” iz Kotor Varoša premašila je deset miliona maraka.

Objekat je izgrađen u okviru kompleksa drvne industrije “Nomar” iz Kneževa koja posluje u sastavu “Fagusa”. To je prvi objekat u BiH namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije pomoću ove vrste obnovljivog energenta.

Vlasnik “Fagusa” Miroslav Malijević istakao je da novoizgrađeni industrijski kompleks osim elektrane na biomasu kapaciteta pet megavata toplotne energije i jednog megavata električne energije čini i kompletno postrojenje za proizvodnju peleta, najvišeg kvaliteta, kapaciteta 45.000 tona godišnje.

– Proizvodićemo toplotnu i električnu energiju istovremeno od materijala koji se u drvnoj industriji smatra otpadom, a riječ je o kori drveta koja se inače skida kako bi imali nesmetan tehnološki proces obrade drveta. Pored kore drveta koristimo i sječku od ogrevnog i celuloznog drveta. Time ćemo riješiti problem odlaganja otpada i proizvesti toplotnu energiju koja će nam poslužiti za proizvodnju peleta. Električnu energiju koju proizvedemo isporučivaćemo “Elektroprivredi RS” – rekao je Malijević i naglasio da pet megavata toplotne energije troše za proizvodnju peleta.

Naglasio je da su ovom investicijom stvoreni uslovi za dodatno zapošljavanje radnika iz Kneževa i okoline.

– S druge strane stvaramo ekološki zdravu i čistu energiju iz obnovljivih izvora. Za rad u elektrani potrebni su nam mlađi ljudi koji se razumiju u savremenu tehnologiju, a povećanjem obima posla sigurno će biti otvoreno još radnih mjesta. Budući da se radi o novim tehnologijama, za radnike smo u sklopu firme organizovali obuku – naglasio je Malijević.

On ističe da trenutno otpad za sagorjevanje u elektrani obezbjeđuju iz vlastitih pogona u Kneževu i Kotor Varošu.

– Očekujemo uskoro i ugovor sa preduzećem “Šume RS” o isporuci niže vrijednih sortimenata – istakao je Malijević.

Dodao je da su u realizaciji ovog projekta imali veliku podršku i razumijevanje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i opštine Kneževo, te zahvalio preduzećima “Elektrokrajina” i “Elektroprivreda RS”.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kaže da ova lokalna zajednica polako od izrazito nerazvijene korača ka društvu poželjnih opština za nova ulaganja.

– Mnogo nam znači to što je prva elektrana na biomasu u RS i BiH otvorena baš u Kneževu. To je nova razvojna šansa za opštinu, nova radna mjesta i svakako ćemo izaći u susret investitoru za sve što je u našoj nadležnosti – rekao je Borojević. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*