“Fagus” dobio dozvolu za izgradnju prve elektrane na biomasu u BiH

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo je građevinsku dozvolu kompaniji “Fagus” iz Kotor Varoša za objekat kogenerativnog postrojenja na biomasu – drvni otpad u Kneževu.

Objekat će biti izgrađen u okviru kompleska drvne indsutrije “Nomar” iz Kneževa, koja posluje u sastavu grupacije “Fagus”. To će biti prvi objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije na ovu vrstu obnovljivog izvora energenta u BiH.

Projektovana toplotna snaga elektrane iznosi pet megavata, a za proizvodnju električne energije 820 kilovata.

Vlasnik kompanije “Fagus” Miroslav Malijević uputio je pismo ministarki za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenki Golić u kojem je zahvalio toj instituciji na visokoprofesionalnom odnosu.

– Želim da se zahvalim na ekspeditivnosti i susretljivosti koju ste iskazali i da pohvalimo sve zaposlene sa kojima smo došli u kontakt prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju prve elektrane na biomasu u BiH. Jasna upustva i profesionalan odnos usmjerio nas je u dobrom pravcu koji je rezultirao uspješnim aktivnostima na prikupljanju potrebne dokumentacije. Visok nivo profesionalnosti koji ste pokazali u ovom postupku su najbolji primjer kako se svi drugi subjekti i institucije trebaju ponašati. Naše pozitivno iskustvo rado ćemo prenijeti u komunikaciji sa drugim subjektima i medijima jer smatramo da pozitivne primjere treba isticati kako bismo zajedno unaprijedili okruženje u kojem živimo i radimo – naveo je Malijević.

Golićeva je istakla da je Zakonom o uređenju prostora i građenju propisano da je ministarstvo dužno da u roku od 15 dana izda građevinsku dozvolu investitoru koji ispuni uslove za izdavanje dozvole.

– Službenici ministarstva, postupajući po zakonu i krajnje profesionalno, nastoje da dozvole izdaju i u rokovima kraćim od propisanih. Ažurnost investitora u prikupljanju propisane dokumetnacije je presudna, a zaposleni u ministarstvu  nastoje da investitoru na profesionalan i zakonom propisan način daju konkretna uputstva i informacije kako bi postupak za izdavanje potrebnih odobrenja bio maksimalno skraćen i kako to ne bi bili kočnica za investicije i zapošljavanje novih radnika – istakla je Golićeva i dodala da pohvale prijaju, ali ujedno i obavezuju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*