“Fagus” dao sjaj spomeniku kulture u Beogradu

Željeznička stanica Beograd bila je nekada glavna željeznička stanica srpske metropole, a danas ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Izgrađena je u periodu od 1882. do 1885. godine po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića. Zgrada je podignuta po uzoru na tadašnje željezničke stanice velikih evropskih gradova. Da bi bio očuvan autentičan izgled ovog monumentalnog zdanja bila je neophodna njegova restauracija.

Kompaniji “Fagus” pripala je čast, praćena velikom odgovornošću, da obavi restauraciju stolarije na ovom reprezentativnom gradskom objektu. U tom cilju obavljena je ugradnja drvenih prozora “masiva 68” u sofisticiranoj, energetski efikasnoj formi.

Ovakav tip drvenih prozora izabran je iz funkcionalnih i estetskih razloga da bi bio zadržan postojan i jedinstven izgled zdanja, ali i iz energetskih razloga da bi bila obezbijeđena odlična zvučna i toplotna izolacija, što je danas za ovakvu vrstu objekata gotovo od ključne važnosti.

Inače, “Fagusovi” prozori od drveta su po svojoj prirodi jednostavni, a po kvalitetu izuzetni. Oni su ujedno spoj tradicionalnog i komfornog. Osnova prozora temelji se na stogodišnjem iskustvu, koje je nadograđeno modernim tehnologijama nastalim iz potreba savremenog doba.

Profil 68 u liniji “Masiva” izrađen je od lameliranih elemenata čime se postiže najveća moguća stabilnost i otpornost na deformacije i raspukline.

Foto: Boris Čikić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*