Fabrike pune, posla ima za svakoga, ali bi plate mogle biti veće

Radimo mnogo, ali plata je redovna i znamo da će svakog 15. u mjesecu biti uplaćena na račune i sve obaveze možemo po tome ravnati i rasporediti, što je najvažnije u ovom teškom vremenu, kaže radnica kotorvaroške Fabrike obuće “Sportek” Snježana Škrbić.

U ovoj fabrici, koja je sa oko 2.000 radnika najveći poslodavac u Kotor Varošu, radi već 11 godina i kaže da je zadovoljna jer joj je najvažnija sigurnost za radno mjesto.

– Imam dva sina, muž ima invalidsku penziju i sa ovom platom smo i kuću napravili i sredili je većim dijelom – kaže Snježana.

Ona je jedan od oko 5.000 radnika koji u Kotor Varošu rade u proizvodnim preduzećima. Mnogi od njih stižu i iz drugih gradova – Banjaluke, Čelinca i Kneževa. Zahvaljujući razvoju industrije, Kotor Varoš je opština koja ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u BiH.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan kaže da je intenzivnije otvaranje radnih mjesta počelo prije 15 godina kada je sa radom krenula prva fabrika obuće.

– Opština je izašla u susret investitorima, ponudila im zemljište po povoljnim uslovima i tako je sve krenulo. Do kraja godine planirano je zapošljavanje još oko 700 radnika u proizvodnim firmama – istakao je Sakan.

On priznaje da situacija, ipak, nije tako sjajna kada je riječ o iznosu plata, pa je u mnogim firmama ona ispod republičkog prosjeka koji iznosi oko 830 KM.

– Istina je da su prosjeci plata nešto niži, oko 500 KM, posebno u obućarskoj branši, ali važno je da posla ima u tolikoj mjeri da bukvalno svako ko hoće da radi može da se zaposli – istakao je Sakan.

Po visini plata odskače firma “Sim tehnik” koja se bavi mašinskom industrijom i izvozi proizvode u Kinu, Njemačku, Meksiko, SAD, Francusku, Brazil… Njen suvlasnik Stipo Marić kaže da zapošljavaju preko 200 radnika i da će uskoro taj broj dostići 300.

– Kod nas je prosjek plata oko 1.000 KM, što je skoro duplo više u odnosu na prosjek u ostalim proizvodnim firmama u Kotor Varošu. Dio naših radnika ima i puno veću platu od ovog prosjeka – kaže Marić.

On kaže da im velike probleme zadaje radna snaga koja iz škola izlazi bez potrebnog znanja.

– Školstvo je katastrofalno. Ljude koje zaposlimo moramo učiti sve ispočetka, jer u školi nemaju dana prakse. To nam stvara velike troškove – ističe Marić i dodaje da su nedavno zaposlili cijelo odjeljenje učenika, mašinskih tehničara, koji su završili školovanje.

U ovoj firmi pune četiri godine radi Želimir Čolić i kaže da je zadovoljan.

– Posao sam dobio odmah poslije završetka srednje škole, jer sam u “Sim tehnik” išao na praksu kaže Čolić.

Među najvećim poslodavcima je “Fagus grupa” u okviru koje posluje osam preduzeća – “Fagus haus”, “Vrbanja šume”, “Bor petrol”, “Abis”, “Hajdučke vode”, “Silvatika”, “Arboreko” i “Nomar”.

– Ovih osam firmi zajedno zapošljavaju 350 radnika, a oko 80 odsto ih je sa područja opštine Kotor Varoš – kazala je marketing menadžer “Fagus grupe” Dragana Šipragić.

Vlasnik Tvornice obuće “Dermal” Radenko Bubić kaže da svake godine imaju povećanje obima posla i prihoda za oko 25 odsto. “Dermal” je nedavno otvorio i novi proizvodni pogon u kome je posao dobilo 150 radnika, čime je broj zaposlenih premašio 500.

– Posla ima sve više, a našu obuću nose policajci u Makedoniji i Crnoj Gori, crnogorski vojnici, radnici elektroprivrednih preduzeća RS, Srbije i Crne Gore i drugi – istakao je Bubić.

Polovinom mjeseca kada većina kotorvaroških firmi isplaćuje plate vlasnici marketa, butika, frizerskih salona i ugostiteljskih objekata zadovoljno trljaju ruke jer je i više mušterija.

– Poslije plate u “Sporteku” i “Dermalu” u salonu je puno kao šibica. Radnica i ja radimo od 8.00 do 19.00 časova i ne možemo glavu dići od posla. Prije desetak godina nije bilo ni upola posla, a sam podatak da u Kotor Varošu imamo 18 frizerskih salona govori koliko ima posla – kaže vlasnica frizerskog salona “Stil” Zora Milić. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*