Đukić: Popović osnovao novu stranku, bez većine iz Izvorne SDS

Izvorna SDS više praktično ne postoji na političkoj sceni RS nakon što su predsjednik i njegov zamjenik Vitomir Popović i Slavko Dunjić podnijeli ostavke na te pozicije, a Popović na njenim temeljima krenuo u formiranje nove partije Izvorne Srpske, iako za to nema podršku većine dojučerašnjih kolega.

Osnivači SDS-a, funkcioneri i ugledni članovi te stranke, nezadovoljni politikom koju je vodio njen tadašnji vrh na čelu sa Mladenom Bosićem, formirali su Izvornu SDS 28. februara prošle godine. Cilj je bio da kroz Izvornu SDS budu sačuvani izvorni principi na kojima je nastao SDS. Popović je tada izabran za predsjednika Izvorne SDS, ali kraj priče došao u nedjelju na stranačkoj skupštini.

Popović je kazao da je poslije isključenja Izvorne SDS iz izbornog procesa tokom prošlogodišnjih lokalnih izbora procijenjeno da bi mogli imati isti problem i na opštim izborima 2018. godine.

– Zbog toga smo obavili određene reforme. Naša stranka će se ubuduće zvati Izvorna Srpska i čini je više od 90 odsto članova Izvorne SDS, osim onih koji su na prošlim izborima otišli u druge stranke. Svako može da ide gdje hoće i to je u redu. Nastavljamo sa novim programom i statutom. Nećemo napadati nikoga, već biti treći blok i nuditi realne programe – rekao je Popović potvrdivši da ostaje predsjednik i nove stranke.

Popović nije mogao da kaže da li će Dunjić ostati zamjenik.

– On će o tome još da razmisli – rekao je Popović.

Dunjić nije htio da govori o dešavanjima na stranačkoj skupštini, ali predsjednik regionalnog odbora Izvorne SDS za Banjaluku i delegat u Skupštini ispred Opštinskog odbora u Kotor Varošu Slavko Đukić tvrdi da nije sve kao što tvrdi Popović. Đukić kaže da su na sjednici Skupštine Izvorne SDS bili predstavnici opštinskih odbora, ali ne i svi legitimno izabrani delegati. Razlog za to, kaže on, leži u načinu njenog sazivanja i namjerama koje su isplivale poslije završetka Skupštine Izvorne SDS.

– Pošto nije izabrano novo rukovodstvo stranke, Izvorna SDS je privremeno prestala da radi. S obzirom na nove okolnosti donesena je odluka da se opštinski odbori izjasne i pojedinačno donesu odluku o budućem političkom djelovanju čime je završeno zasjedanje skupštine – istakao je Đukić.

Nakon toga je, kako dodaje, većina prisutnih delegata i predstavnika opštinskih odbora napustila salu.

– Popović je sa grupom ljudi i desetak delegata sa prethodne sjednice, iako skupština broji njih oko 120, osnovao novu stranku pod nazivom Izvorna Srpska. Novoosnovana stranka nema nikakav kontinuitet Izvorne SDS niti joj je pristupio ijedan legitimno izabrani opštinski odbor u RS. Od devet članova Predsjedništva Izvorne SDS u novoj stranci je ostao samo Popović, dok će se svi ostali članovi Predsjedništva i opštinski odbori, shodno odluci Skupštine, tek opredijeliti o djelovanju – kazao je Đukić. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*