Država počela isplatu plata radnicima za april

Fond solidarnosti počeo je sa isplatom minimalne plate i uplatu doprinosa za april radnicima koji zbog virusa korona nisu radili.

Poreska uprava apeluje na pravna lica i privrednike da nastave slati prijave za isplatu aprilske plate, jer je do sada prijavljeno tek 7.000 radnika, a procjena je da ovo pravo ima njih oko 66.000.

Poreska uprava obradila je i proslijedila Ministarstvu finansija 8.652 zahtjeva za isplatu poreza i doprinosa za mart koji se uveliko uplaćuju, a do sada je primljeno i obrađeno 7.000 zahtjeva za isplatu minimalnih plata za april. Procedura za prijavu je, kažu u Poreskoj upravi, jednostavna.

– Kada bude utvrđeno da oni ostvaruju pravo, mi Ministarstvu finansija dostavljamo iznos za uplatu sa računima radnika koji iz sredstava Fonda solidarnosti uplaćuju direktno na račun radnika. Rok je 10. juni, ali mi apelujemo na knjigovođe, privredne subjekte da nam dostavljaju te podatke da možemo što prije završiti tu obavezu koju je preuzela Vlada – naglasio je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić. 

Očekuje se da poslodavci podnesu zahtjev za maksimalno 66.000 radnika za čije aprilske plate i doprinose će trebati oko 53 miliona maraka.

U Poreskoj upravi podsjećaju da to nisu samo privrednici koji nisu mogli da rade zbog izrečenih mjera, nego i oni čiji rad je otežan u tom periodu, zbog čega su im i primanja bila znatno umanjena. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*