Dr Nele Karajlić: Žuti karton od kardiologa rodio pisca u meni

Posljednja u nizu knjiga Nenada Jankovića poznatijeg kao Dr Nele Karajlić “Solunska 28” promovisana je večeras u Kotor Varošu  gdje su prisutni mogli da uživaju u dogodovštinama, ali na trenutke i ozbiljnim promišljanjima svestranog umjetnika.

Impresivno veče u Kotor Varošu počelo je onako kako je Nele i navikao široku publiku, uz mnogo šale i smijeha.

– Iz formalne promocije doći ćemo do neformalnog dijela. Vraćao sam film u glavi i nikako mi nije jasno da nisam svirao i gostovao u vašem gradu, jer gdje je god bilo struje moja muzika je bila prezentovana – rekao je Nele.

Prelazeći na ozbiljnije teme, istakao je da kultura ruši sve i da nema ni napretka, ni naroda bez kulture.

– Prvo je bio Betoven pa je napravljen “mercedes”. Svaki uspon je vođen kulturom. Mi imamo svoje Betovene i Igoe i nama trebaju ovakvi skupovi da bismo išli naprijed – istakao je Dr Karajlić.

Govoreći o svom danu, Nele je opisao da je svaki za njega potpuno običan.

– Često mi dođe inspiracija, ali moje prokletstvo je što mi misli nikad ne stoje i moram čim stignem to napisati – kaže veliki šoumen koji se dokazao i među piscima.

Kotorvaroškoj publici je otkrio kako se poslije glumačkih i muzičkih upustio i u te vode.

– Desio se infarkt u pravom smislu te riječi jer sam u toj dinamici dobio, kako kaže moj kardiolog, žuti karton. Naređeno mi je strogo mirovanje i kada sam vidio da nema muzike i te dinamike, a pošto ne znam da slikam počeo sam da pišem i nastala je moja autobiografija “Fajront u Sarajevu” koja je doživjela i deseto izdanje – ispričao je Nele.

Na pisanje o Sarajevu u kojem je počeo svoj zvjezdani put odlučio se, kaže, zbog toga što su ljudi skloni mijenjanju istorijskih činjenica.

– Zato sam počeo pisati o vremenu u kome sam živio i o Sarajevu tih godina. Imao sam potrebu da napišem knjigu koja je svjedok vremena i to je bio prvi motiv. Drugi motiv je bilo pitanje moje djece: “Ko si ti tata”? Tatu na pijaci svi znaju, o tati svi pričaju i tada sam se obratio svojoj djeci i svima vama knjigom o sebi i Sarajevu. Dok sam pisao sjećao sam se mnogih stvari koje sam bio zaboravio, vraćale su mi se slike i pisao sam i opisivao Sarajevo. Niko nije vjerovao da će knjiga postići takav uspjeh – kaže Dr Karajlić.

Knjiga je izrodila još jednu u nizu anegdota,a ovaj put je u glavnoj ulozi bio slavni hrvatski košarkaš Dino Rađa.

– Dao sam knjigu Rađi i on mi kaže: “Jeba ti pas mater trebalo mi je deset dana da se prisjetim ćirilice” – prepričavao je svoje književne dogodovštine.

Nele kaže da je knjiga “Fajront u Sarajevu” istinita jer je svjedok svih tih događaja.

– Obradio sam mnogo mitova pišući o Titu, muzici, nadrealistima… Osamdesete godine su bile smještene između smrti gospodara svega na ovim prostorima i rata koji je bio posebno zlo koje nas je zadesilo. Najbolja muzika se svirala tada, najbolji sport se igrao tada, najbolji filmovi su se snimali tada i zato su te godine bile fantastične – rekao je Nele.

Na pisanje “Solunske 28” odlučio se u pokušaju da napravi presjek najdramatičnijih događaja na ovim prostorima kroz jednu kuću i jednu adresu.

– Knjiga je bila planirana na 750 stranica, ali smo se odlučili za tri dijela koji neće biti baš sasvim povezani. Pred vama je prvi. Bosiljka i Života su se krili u toj kući i kao u pjesmi “Ljubav se rodila” i oni su sa ivice egzistencije došli do velikog bogatstva. Pored njih imaju još četiri para tako da vas knjiga izađe negdje marku i po liku, što je u poređenju sa Dostojevskim, gdje imaju dva lika daleko povoljnije – u svom stilu je otvorio razgovor o djelu koje je bilo povod za prvi dolazak u Kotor Varoš.

Boem kakav jeste ne bi bio da među koricama nije našao mjesto i za kafanu.

– Da ubiju Aleksandra odlučeno je u kafani, da ubiju Franca odlučeno je u kafani, da se ide preko Albanije odlučeno je u kafani. To me inspirisalo da dobar dio knjige i uvedem u kafanu – priča Nele.

Na pitanje kada će uslijediti nastavak ponovo je nasmijao publiku u kotorvaroškoj kino-sali.

– Kad se ovo proda dobićete nastavak – rekao je prije nego što se nakratko uozbiljio i drugi dio najavio za početak jeseni.

Na veoma zanimljiv način objasnio je i kako je shvatio da je “Solunska 28” pun pogodak.

– Juče sam dobio poruku u kojoj je pisalo: “U ponedjeljak sam putovao iz Stambola u Kaunas i nisam ostavio knjigu do pet ujutru dok je nisam procitao, hvala ti za još jednu besanu noć”. To je poruka koja opisuje ono što sam želio postići, da čitaoca zadrži pored nje od prve do posljednje stranice – rekao je Dr Karajlić.

Promociju knjige “Solunska 28” organizovala je Narodna biblioteka Kotor Varoš čija je direktorica Bojana Vasić naglasila da su presrećni što su Neleta doveli u naš grad i zahvalila sponzorima bez kojih to ne bi bilo moguće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*