Dr Nele Karajlić stiže u Kotor Varoš

Muzičar, kompozitor, glumac i u posljednje vrijeme dominantno pisac Nenad Janković poznatiji kao dr Nele Karajlić stiže u Kotor Varoš gdje će promovisati svoju novu knjigu „Solunska 28“.

Za dolazak sjajnog autora i neprevaziđenog šoumena zaslužna je Narodna biblioteka Kotor Varoš koja će ogvaj događaj pokloniti Kotorvarošanima povodom Dana opštine – 24. aprila.

– Uz mnogo napora uspjeli smo dogovoriti dolazak poznatog autora u naš grad, a u prilog nam je išla činjenica da je i biblioteka u Tesliću bila zaiteresovana da ga ugosti. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će dr Nele Karajlić u Kotor Varošu gostovati 25. aprila, a promocija će biti održana u kino-sali – rekla je za “Moj Kotor Varoš” direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić.

Knjiga “Solunska 28” govori o beogradskoj kući u Solunskoj ulici izgrađenoj krajem 19. vijeka koja je dijelila sudbinu cijelog grada i prošla sve što se dešavalo u 20. vijeku – ratove, promjene društvenih i sistema vrijednosti i načina razmišljanja.

Autor je ranije govorio da je motivaciju za roman našao kada je prije 20 i kusur godina došao u Beograd sa porodicom i 250 maraka u džepu, tražeći da iznajmi stan te saznao da je dijelom vlasnik kuće na Dorćolu u Solunskoj 28.

– Kada sam saznao priču o toj kući i da je moj otac tu bio dva puta, oba puta kao izbjeglica, 1941. i 1992. godine, stojeći ispred te kuće obećao sam joj da ću napisati veliki roman o njoj, pa makar pola toga i izmislio. A i za to što je izmišljeno teško je dokazati da se nije desilo – rekao je dr Nele Karajlić na jedoj od promocija.

Dr Nele Karajlić je 2014. godine napisao autobiografiju “Fajront u Sarajevu”, a autor je i knjige “FBI – Dosije Tesla”, krimi-priče u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka Nele je bio poznat kao frontmen sarajevske grupe “Zabranjeno pušenje” i glumac i pisac u popularnoj televizijskoj seriji “Top lista nadrealista”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*