Doprinos solidarnosti na plate veće od 500 KM biće ukinut

Vlada RS će do kraja godine ukinuti posebni doprinos za solidarnost koji plaćaju radnici čija su primanja veća od 500 maraka i članovi upravnih i nadzornih odbora, savjeta i komisija.
Solidarni doprinos plaćaju radnici čija je plata veća od 500 maraka po stopi od 0,4 odsto na iznos plate, a članovi u upravnim i nadzornim odborima, savjetima i komisijama po stopi od pet odsto na iznos naknade.
– Vlada će u idućih 20 dana ukinuti doprinos za solidarnost – potvrdio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.
RS se na ukidanje doprinosa za solidarnost obavezala i u pismu namjere upućenom Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) prilikom ugovaranja aktuelnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom.
– Vlasti RS su se obavezale da će ukinuti doprinos za solidarnost do kraja 2016. godine – rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.
Od doprinosa za solidarnost ove godine je prikupljeno 10,9 miliona, a od kada je uveden poslije katastrofalnih poplava u maju 2014. godine kako bi bio obezbijeđen novac za obnovu i pomoć poplavljenima ubrano je 127 miliona KM. Doprinos za solidarnost u početku je bio viši i imao je širi opseg, ali je to krajem prošle godine redukovano.
Njegovim ukidanjem bio bi ispunjen i jedan od zahtjeva Saveza sindikata RS upućenih u paketu zahtjeva Vladi pred izradu budžeta i programa ekonomskih reformi za iduću godinu. Sindikat je pozdravio namjeru Vlade o ukidanju ovog nameta ističući da solidarnost nije ni trebalo da bude nikome nametnuta.
– Ovaj namet je u posljednjih godinu pao samo na leđa radnika čije plate u posljednjih deset godina samo padaju. Svako opterećenje na platu je samo udar na njihov džep. Fond solidarnosti za obnovu RS je opravdao postojanje, jer su obnovljena domaćinstva koja su uništena u poplavama, ali više nema nikakve potrebe da zaposleni i dalje plaćaju doprinos za solidarnost – kaže generalni sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*