Donirana oprema za bržu reakciju u slučaju poplava

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) predali su danas lokalnim zajednicama i upravama civilne zaštite opremu za uzbunjivanje i komunikaciju i mape opasnosti od rizika od poplava za 14 opština u slivu i pritokama rijeke Vrbas ukupne vrijednost veće od milion KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je riječ o donaciji obezbijeđenoj zahvaljujući predanom radu i zalaganju ministarstva i Vlade RS. Golićeva, koja je u Čelincu prisustvovala ceremoniji primopredaje opreme i prezentaciji mapa opasnosti i rizika od poplava, podsjetila je da je ministarstvo na čijem je čelu nedavno lokalnim zajednicama poklonilo nekoliko hidrometeoroloških, hidroloških i padavinskih stanica u vrijednosti 568.000 KM.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da donirana oprema sadrži sirenu za rano uzbunjivanje na opasnost od poplava, koja je postavljena na objektu Osnovne škole u Zabrđu, te dvije stacionarne stanice za komunikaciju.

– Stacionarne stanice su postavljene u skupštinskoj sali i u vozilu komunalne policije, a dobili smo i pet mobilnih stanica za komunikaciju – dodao je Sakan.

U Štabu civilne zaštite Kotor Varoš ističu da će ova oprema imati veliki značaj jer se tiče ranog upozoravanja na opasnost od poplava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*