Dodik najavio preispitivanje učešća DNS-a i SP-a u vlasti u Kotor Varošu

Čelnici SNSD-a, DNS-a i SP-a potvrdili su poslije današnjeg sastanka u Banjaluci da njihova koalicija ostaje jedinstvena i da su te tri stranke čvrsto opredijeljene za zajednički nastup i na parlamentarnim izborima 2018. godine.

Predsjednici tih stranaka Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić su poručili da nema razlaza u koaliciji, iako postoje pitanja o kojima imaju različita mišljenja. Kako bi ih bilo što manje biće analizirano i djelovanje ovih stranaka u opštinama gdje nisu koalicija na lokalnom nivou.

Jedna od opština u kojima je takav slučaj je i Kotor Varoš gdje je SNSD poslije pobjede Saveza za promjene ne lokalnim izborima ostao u opoziciji, dok su DNS i SP ušli u vlast sa tim blokom i SDA.

Ove tri stranke uoči lokalnih izbora nisu mogle postići ni dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika opštine čime su prekršile kalicioni dogovor na republičkom nivou. Kao ključni faktor razdora isplivao je kotovaroški DNS, koji je u startu imao plan razbijanja koalicije i garancije PDP-a da će biti dio vlasti.

SNSD, DNS i SP su zbog nemogućnosti dogovora na lokalne izbore izašli sa samostalnim kandidatima, što je omogućilo Zdenku Sakanu iz Saveza za promjene da se prošeta do načelničke fotelje i ubjedljivo trijumfuje.

– U narednih sedam do deset dana biće održan novi sastanak, nakon što bude analizirano djelovanje lokalnih organizacija ovih partija u opštinama u kojima nismo zajedno i budu usvojeni principi daljeg djelovanja tih organizacija. Razgovarali smo o tome kako na lokalnom nivou približiti naše organizacije da jedinstveno djeluju – rekao je Dodik.

Pavić je rekao da koalicija mora da dogovara sve i traži zajednički izlaz iz svih eventualnih nesporazuma. Đokić je rekao da će članice koalicije saradnju potvrditi i kroz pripreme za zajedničko djelovanje na opštim izborima 2018. godine.

– SNSD, DNS i SP su i ranije pronalazile način da pokažu sposobnost da djeluju jedinstveno. Vladajuća koalicija može da funkcioniše i u narednom periodu, što je zajednički interes SNSD-a, DNS-a i SP-a – rekao je Đokić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*