Doček i osvještanje badnjaka i pijukanje u svim crkvama u Kotor Varošu

U svim hramovima na području Kotor Varoša danas će tradicionalnim osveštanjem i nalaganjem badnjaka i pijukanjem biti obilježen Badnji dan, koji predstavlja pripremu za praznik rođenja Isusa Hrista – Božić.
Centralno osveštanje i paljenje badnjaka biće obavljeno u 16 časova u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu, a nakon toga će biti upriličeno tradicionalno pijukanje za djecu. Mještani Čepka ove godine su domaćini badnjaku, a okupljanje u ovom naselju je zakazano za 11 časova. Kolona sa badnjakom krenuće u 13:30 časova prema Planama, a zatim prema Novom naselju.
Paroh kotorvaroški jerej Živko Ilić rekao je za MKV da će tradicionalno na božićni uranak biti služena sveta liturgija u pet časova.
– Tom prilikom mogu da se pričeste svi oni koji su postili Božićni post kao i oni koji su postili jedan njegov dio – istakao je jerej Ilić.
Doček i osveštenje badnjaka organizovano je i u hramu Svetog Velikomučenika Kneza Lazara u Zabrđu gdje će sveta liturgija biti služena u 16 časova, a potom će biti upriličeno i pijukanje.
Paljenje badnjaka u crkvi Svetog proroka Ilije u Vrbanjcima biće obavljeno u 17 časova, a prije toga kolona sa badnjakom će biti formirana ispred kuće Zorana Novakovića i krenuti ka Obodniku. Domaćini u Obodniku dočekaće badnjak ispred crkve Svetog Prokopija i vjernike poslužiti kuvanim vinom i rakijom. Sveta liturgija na božićni uranak počeće u šest časova.
– Ove godine će prvi put u crkvi Svetog Proroka Ilije biti lomljena česnica u kojoj će se nalaziti zlatni krst i on će pripasti najsrećnijem vjerniku koji ga pronađe – kaže za MKV sveštenik parohije Vrbanjačke Mirko Batar.
Badnjak će u Maslovarama biti dočekan u crkvenom dvorištu i osveštan u crkvi Svetog Georgija u 15 časova.
– Najmlađi će poslije osveštanja badnjaka kao i svake godine učestvovati u pijukanju, a božićni uranak je u pet časova – istakao je za MKV paroh maslovarski Željko Popović.
Badnjak će biti dočekan i ispred crkve Svetog Nikole u Kalamandama u 11 časova, a zatim slijedi njegov doček u 13, osnosno 14 časova isprrd crkvi u Kruševu brdu i Šipragama.
– Centralno osvještanje badnjaka biće u 16 časova u Grabovici, a potom ćemo za najmlađe upriličiti tradicionalno pijukanje. Božićni uranak u Grabovici je u četiri, a u Šipragama u šest časova – kazao je za MKV sveštenik Damir Vrhovac.
Božićni uranak u manastiru Liplje zakazan je za šest časova, a iguman Teofan pozvao je vjernike da se odazovu u što većem broju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*