DOBRO JUTRO ČARŠIJO: Šta je ispravno – snaš’o se il’ ukr’o?!

Piše: Darko Momić Čkalja

U ovom vremenu u kojem se sve izopačilo, u kojem su mane postale vrline, a vrline mane, u kojem zdravstveni radnici ne mogu da ovjere zdravstvenu knjižicu, a policajci moraju da plaćaju autobusku kartu, u kojem se za onoga ko je ukr’o kaže da se snaš’o, a za onog ko je pošteno zaradio govori da je lopov, ne treba da čudi što moralni sunovrat nije zaobišao ni instituciju u koju Srbi i dalje imaju najveće povjerenje – Srpsku pravoslavnu crkvu.

O čemu se radi?! Sveti arhijerejski sabor SPC prije nekoliko godina je poslije proljećnog zasjedanja izdao saopštenje u kojem se, između ostalog, navodi da “Sabor preporučuje svim eparhijama i područnim crkvenim jedinicama da osnivaju fondove za podršku porodicama sa više djece i da preventivno sprečavaju pošast nemorala, narkomanije, pornografije i svih drugih patogenih pojava koje iz korijena ugrožavaju biće, dušu i budućnost srpskog naroda i svih hrišćana”. Nažalost, ovo lijepo, hrišćansko i u slavu Boga i života sročeno saopštenje nije dalo prevelike rezultate, jer nešto ne mogu da se sjetim nijednog osnovanog fonda za podršku višečlanim porodicama. A to u ovom vremenu bez imalo sumnje treba da bude osnovna misija SPC, jer crkvu ne čine sakralni objekti na svakom koraku, nego vjernici, a bez vjernika se na puste crkve lako dogradi minaret. Pu, pu, daleko bilo!

Al’ da ne ispadnem bogohulnik, zašto ne reći da u Kotor Varošu nismo uopšte loše prošli sa popovima. Drugim riječima, kakvih popova ima, naši su k’o Bog! Šta fali proti Milenku?! To što povremeno izađe s ljudima u kafanu i poigra bilijara?! Šta u tome ima loše?! Naravno da nema ništa, kao ni u tome što kada nosi vodicu u imućnoj kući naplati, a u manje imućnoj domaćinu ostavi 20 maraka.

Pop Živko?! Šta mu zamjeriti? To što je ortodoksni pravoslavac i što na sahranama zagalami na nesavjesne vjernike koji zapale cigaru kraj rake prije nego što se sanduk spusti u zemlju! Sram ga bilo ko mu to zamjera!

Mladi vrbanjački pop Mirko! Ako mu je mana to što se druži s fudbalskim veteranima i liči na Aleksu, onda mu treba odmah dati naprsni krst i crveni pojas. Momak koji je u roku završio fakultet u Beogradu i koga je narod prihvatio kao da je rođen u Vrbanjcima, jer se u potpunosti srodio s narodom. Kakvu manu njemu tražiti?!

Isto kao popu Damiru iz Grabovice! Besposlani zlobnici kažu da mu ime i nije baš srpsko, a zaboravili su Damira Dubočanina, pokoj mu duši, čije srpstvo i patriotizam niko ne smije da dovede u pitanje. Zar mu nije dosta što s mukom gleda kako mu se parohija pustoši od naroda, već treba da se bavi zlim jezicima. Ili pop Željko u Maslovarama! Da budem iskren, ne poznajem ga dovoljno da bih davao neki sud, ali da ne valja, pročulo bi se odavno i ne bi ga vladika sigurno iz opustjele Grabovice prebacio u veću parohiju.

Nije mi namjera da ih okujem u zvijezde ili prikažem kao svece, ali odgovorno tvrdim da pripadaju boljem dijelu ne samo Kotor Varoša, nego cijele SPC u kojoj se brojni problemi godinama guraju pod tepih i koje nije uspio da riješi ni blaženopočivši patrijarh Pavle.

Ko se ne slaže s ovim i ko planira da mi prigovori zbog teksta, neka se pogleda u ogledalu i iskreno kaže je l’ se snaš’o il’ je ukr’o?!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*