DOBRO JUTRO, ČARŠIJO: Naša djela i haška nedjela

Piše: Darko Momić Čkalja

Sud koji osudi Biljanu Plavšić, a oslobodi Nasera Orića nema nikakav kredibilitet. Vjerujem da ovakav stav dijeli većina Srba koja ne može i neće da se pomiri sa dugogodišnjim (ne)pravdama koje dolaze iz haškog tribunala. Zato doživotnu zatvorsku kaznu izrečenu generalu Ratku Mladiću treba posmatrati samo kao kraj farse započete sa prvim haškim osuđenikom Duškom Tadićem kojom je utrt put za satanizovanje Srba i Republike Srpske.

Svjedočićete narednih dana histeriji sa Baš čaršije, hvalospjevima sudiji Alfonsu Oriju i žalopojkama što ne postoji smrtna kazna. S druge strane, srpski političari će ponavljati da je riječ o sramnoj presudi i antisrpskom karakteru haških sudija, s čim se naravno slažem. Slažem se dakle i da je riječ o sramnoj presudi i da je haški tribunal nastrojen antisrpski, ali se ne slažem što na ispraznim frazama prestaje podrška nepravedno optuženim i osuđenim srpskim vojnicima i oficirima.

Haški sud je završio svoju misiju, ostaje samo da izrekne drugostepene kazne Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću koje će, vjerujem da je to svima jasno, teško biti ublažene. Znači, ta stranica istorije će vrlo brzo biti zatvorena i samo će istoričarima i pravnim ekspertima ostati da se bave periodom od dvije i po decenije haške prakse.

Ali ostaje “mali Hag” iliti tzv. pravosudne institucije BiH pred kojima se sudi desetinama srpskih oficira i vojnika. Kakvu podršku oni imaju od institucija Srpske i generalno srpskih političara?! Pita li ih iko bar čime putuju na suđenja u Sarajevo, od čega plaćaju advokate ili jesu li nabavili drva za nastupajuću zimu?! Pitaju ih samo njihovi najbliži i članovi porodice, dok se oni koji su zahvaljujući njima danas u foteljama, da prostite, češu po dupetu.

Da se razumijemo, u tome nema razlike između vlasti i opozicije u Srpskoj. Doduše, najveća je odgovornost Vlade RS, ali ni lokalni vlastodršci nisu amnestirani od nebrige za svoje sugrađane koji se u bivšoj kasarni Viktor Bubanj brane od najmonstruoznijih optužbi. U prilog ovome posebno ide gorka činjenica da je sarajevska opština Hadžići donijela odluku da Muslimanima sa područja ove opštine koji su optuženi za zločine nad Srbima u logoru Silos dodijeli po 40.000 KM za troškove odbrane. Isto tako, poslije podizanja optužnice protiv bivšeg komandanta “specijale” MUP-a tzv. Republike BiH Dragana Vikića i ostalih za zločin nad Srbima u Velikom parku u Sarajevu, Skupština Kantona Sarajevo je istoga dana donijela odluku da im da po 70.000 KM. Dakle, djela, a ne riječi, dragi srpski političari!

Elem, zbog ovakvih stvari, veličanje ove ili one stranke ili ovog i onog političara od strane predstavnika boračkih kategorija predstavlja najprizemnije politikantstvo i ne stidim se i ne plašim da to kažem, pa taman me optuživali po društvenim mrežama ili opanjkavali po slavama i uoči slava kako napadam srpske oficire. Takvima, voljno!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*