DOBRO JUTRO, ČARŠIJO: Malo li je na ovu skupoću?!

Piše: Darko Momić Čkalja

Velika je odgovornost biti desna ruka načelniku naše opštine kada su u pitanju mediji i zato povlačim sve loše ili ružno što sam ikada rekao ili napisao o onome čiji je to posao. Nije zgodno kad ti je u opisu poslova da obavljaš zadatke iz oblasti informisanja, da pripremaš saopštenja i tekstove, da učestvuješ u izradi Plana komunikacije, Plana strategije i u promotivnim aktivnostima načelnika.

Nije lako zaraditi platu ako moraš da obezbjeđuješ foto, video i audio zapise od značaja za opštinu, da pripremaš izdavanje publikacija, brošura, biltena, vodiča i uputstava, da najavljuješ i vodiš pres konferencije načelnika opštine, ali i da učestvuje na pres konferencijama ostalih rukovodilaca u opštinskoj upravi.

Treba zasukati rukave i pripremiti strategiju nastupa načelnika prema medijima, planirati i realizovati svakodnevnu komunikaciju sa medijima, raditi pres kipling i uređivati publikacije i promo materijal opštine, voditi aktivnosti na međunarodnoj saradnji opštine i koordinirati rad sa ostalim organizacionim jedinicima u opštinskoj upravi.

Nije to radno mjesto baš “lezi hljebe da te jedem” ako moraš i da analiziraš povratne informacije građana i predlažeš aktivnosti na stvaranju povoljnog imidža opštine, da planiraš i upravljaš programima odnosa sa javnošću, donosiš odluke komunikacijske politike i pratiš njihovu implementaciju i gradiš pozitivan odnos sa medijima i redovno ih kontaktiraš.

I još na sve to imaš obavezu da učestvuješ u organizaciji raznih proslava, godišnjica, dodjele nagrada i ostvaruješ kontakt između medija i lokalne zajednice, da redovno informišeš javnost o aktivnostima predstavnika opštinske uprave i da organizuješ prijem domaćih i stranih delegacija.

Ali nije to sve, jer je toj osobi posao i da učestvuje u aktivnostima obilježavanja značajnih datuma, da prati pisanje i izvještavanje medija i o tome obavještava načelnika, da analizira medijske aktivnosti i predlaže mjere unapređenja, kao i da prati zakonsku regulativu iz oblasti informisanja i odnosa sa javnošću.

Zato ponavljam da povlačim sve loše ili ružno što sam i ako sam ikada rekao ili napisao o onome ko mora da radi sve gore navedeno. Ali nisam, jer za to nema apsolutno nikakvog osnova zato što Ćoba sjajno radi svoj posao!

Ukratko, izgradio je pozitivan odnos sa svim medijima, prije svega lokalnim, što se nikako ne može reći za novoimenovanog savjetnika za medije čiji posao je, za razliku od Ćobe, da prima platu, a ne da je zarađuje. Pri tome će mu od svega što mora da NE RADI sigurno najteže pasti da odgovara za zakonito i pravilno izvršavanje poslova i radnih zadataka.

Najžalosnije je što je u opštinskom budžetu za 2018. godinu predviđeno dodatnih skoro 200.000 maraka za lična primanja. Od toga će na bruto plate i naknade vrlog savjetnika za medije otići oko 30.000 KM. Malo li je na ovu skupoću!

Elem, koga briga što se tim parama za tri-četiri godine može promijeniti krov na austrougarskoj školi ili urediti oronuli spomenik borcima NOB-a pored same opštine ili povećati visina stipendija ili broj stipendista ili pomoći odbrana srpskih vojnika i oficira optuženih za ratne zločine pred tzv. pravosuđem BiH. Nema potrebe, njih će odbraniti savjetnik za medije. Pih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*