DOBRO JUTRO ČARŠIJO: Iz Kotorišta, pa u zatvor

Piše: Darko Momić Čkalja

Istinite riječi ne moraju biti ugodne, a ugodne riječi ne moraju biti istinite. Ovako kaže drevna kineska poslovica koja je izmišljena mnogo, mnogo prije pojave štampe, a kamoli radija i televizije ili internet portala. Međutim, kada se drevna kineska mudrost prenese u današnje vrijeme u kojem se i istinite, ali uglavnog ugodne riječi plasiraju preko medija, njome se efektnije nego bilo čime drugim može objasniti koliki značaj i odgovornost imaju mediji, prije svega lokalni na dešavanja u nekoj sredini.

Evo i konkretan primjer! Ovaj portal je juče objavio tekst i fotografije kuće u naselju Kotorište koja se srušila od dotrajalosti usljed čega je mogao da strada neki slučajni prolaznik ili ne daj Bože, neko dijete. Pouzdano znam da su pojedinci u lokalnoj vlasti negodovali kada je objavljena vijest sa tvrdnjama mještana da su mjesecima apelovali prema nadležnima i upozoravali na opasnost, ali bez uspjeha.

Dakle, nadležnima za rješavanje problema je kriv medij koji je objavio vijest o rušenju kuće. Gospodo draga, medij može da bude kriv samo zato što nije ranije izvještavao o ovom problemu, prenosio apele mještana i svakodnevno vršio pritisak na vas da ga riješite. Sreća je da niko nije stradao, jer da jeste, neko od vas bi morao da odgovara i da je prava i pravde, vjerovatno bi završio iza rešetaka.

Drugim riječima, da je bilo koji lokalni medij radio svoj posao kako treba, da je uzburkao javnost i svakodnevno vam jašio po glavi sa zahtjevima da spriječite moguće urušavanje dotrajale kuće, vi bi to sigurno uradili i ne bi uopšte došli u situaciju da odgovarate za svoj nerad i neodgovornost. Ovako je samo pukom srećom izbjegnuta tragedija, a vi ste izbjegli zatvor. Dakle, odgovoran medij i savjestan novinar koji radi u interesu javnosti, a u ovom slučaju i u javnom interesu (to dvoje nije isto, ali da sad ne objašnjavam), spasao bi vas eventualne robije.

Zato, dragi naši političari (khm!), tri puta pročitajte kinesku mudrost sa početka teksta i valjda ćete skontati da odgovorni mediji nisu vaši neprijatelji i da je potpuno suludo ljutiti se i dizati nos na nekoga ako vam kaže da niste nešto uradili kako treba. Naprotiv! Mnogo je gore kada vas za nešto što ste uradili pogrešno, tapšu po ramenu i govore da je super.

A vi dragi moji sugrađani, ako imate neki problem na koji su nadležni gluvi i ćoravi, slobodno se obratite redakciji portala “Moj Kotor Varoš” da se i vama ne bi srušila kuća u komšiluku ili desilo nešto još gore. Mi znamo da istina ne odgovara svim ušima koje je čuju, ali baš zato smo i najčitaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*