DOBRO JUTRO ČARŠIJO: Čitaćemo se još

Piše: Darko Momić Čkalja

Prije sedam dana na ovom mjestu sam otkrio koje su omiljene muzičke numere naših političara i uglednih sugrađana, a sada sam uspio da saznam koje im je omiljeno štivo i šta su čitali proteklog ljeta.

Ali pošto sam prošlog puta zaboravio da navedem omiljenu pjesmu lidera kotorvaroških socijalista Peđe Tešića, zbog čega sam trpio prigovore iz vrha PDP-a, evo da ispravim taj propust. Dakle, Peđa po uzoru na stranačkog šefa Petra Đokića obožava pjesmu Halida Bešlića “Ja bez vlasti ne mogu da živim”. Eto, Mišo!

Kada je riječ o knjigama, načelnik Zdeno Sakan od dolaska na čelo opštine već dva puta je pročitao, po ocjeni autora i čitalaca, najbolju knjigu svih vremena. Riječ je Servantesovom “Don Kihotu”, romanu o vitezu zanesenjaku koji se bori protiv vjetrenjača, jer načelnikova borba sa stranačkim kolegama, koalicionim partnerima i nekolicinom opozicionih odbornika najviše liči upravo na to.

Šef SNSD-a Goran Kušljić i njegov nasljednik na mjestu direktora komunalnog preduzeća “Bobas” SDS-ovac Slobodan Jurić izgleda dijele ljubav prema istom književniku, jer su se proteklih nekoliko sedmica i jedan i drugi bacili na neprolazno djelo Franca Kafke “Proces”. Da li samo zato što naslov sugeriše na sudnicu, vjerovatno znaju njih dvojica!

Pouzdano znam da je potpredsjednik skupštine opštine Radenko Čupić nedavno pročitao veliki hit “50 nijansi pive”, pardon, “50 nijansi sive”, jer sam mu ga lično poklonio, pošto imamo zajednički afinitet prema dijelu naslova.

Kredenac već pomenutog šefa socijalista Predraga Tešića, kao što i priliči, krasi “Manifest Komunističke partije”, a omiljeni časopis mu je “Privatizacija i vi”. Omiljena knjiga lidera PDP-a Miše Petrovića je neprolazno djelo velikog Marsela Prusta “U traganju za izgubljenim vremenom”, a što se tiče štampe obavezno kupuje banjalučki tabloid “Narodne novine”.

U SDS-u, vjerovatno po nalogu stranačkog šefa Vukote Govedarice u posljednje vrijeme se najviše čitaju epske narodne pjesme, a omiljena je “Početak bune protiv dahija”. U DNS-u su na mnogo višem nivou, pa čitaju uglavnom ruske klasike, a navodno najčitanije je djelo velikog Dostojevskog “Idiot”. U Ujedinjenoj Srpskoj hit je “Put oko svih stranaka za 80 dana”, dok HDZ-ovci na čelu sa Draganom Juričevićem razmišljaju da tuže beogradskog novinara Ratka Dmitrovića, autora knjige “Krst na križu” zato što smatraju da naslov treba da bude obrnut.

Posljednja knjiga koju je pročitao predsjednik skupštine Ibrahim Palić je… Eto, ne znam!

Da ne čitaju samo političari pokazao je gazda popularnog kafe bara “Galerija” Miroslav Jaranović – Ćiro koji je tražio da mu sa nedavnog sajma knjige u Banjaluci donesu bestseler španskog književnika Davida Trueba pod naslovom “Otvoreno cijelu noć”. Nije isključeno da će goste sa tom knjigom dočekivati na ulaznim vratima.

Najprodavanije knjige u Maslovarama su posljednji roman norveškog pisca Ju Nesbea pod nazivom “Žeđ” i roman australijske književnice Džejn Harper “Suša”. Valjda im se sviđaju naslovi, šta li?!

P.S.

Prije par godina sam za Press RS pisao tekst na sličnu temu i ogriješio sam se o Velimira Sakana, jer mu nisam povjerovao kada mi je rekao da čita knjigu čijeg se naslova sada ne mogu sjetiti, ali znam da se radilo nešto o evropskim integracijama. Pošto je imao puno pravo da traži ispravku, reagovanje ili demant, a to nije uradio, evo sada koristim priliku da mu kažem hvala zbog korektnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*