Djeca iz Knina u bratskoj posjeti Kotor Varošu

Djeca iz Knina boraviće 2. i 3. septembra u posjeti RS tokom koje će im domaćin biti i Kotor Varoš.

Dolazak 50 djece iz Hrvatske planiran je 2. septembra u prijepodnevnim časovima, a potom će krenuti na prijem kod gradonačelnika i u obilazak Banjaluke i posjetiti najvažnije turističke destinacije, kulturne i vjerske institucije u najvećem gradu RS. U večernjim časovima je predviđen polazak ka planini Borja i prenoćištu u hotelu “Hajdučne vode” gdje će im se obratiti i predstavnici opštine Kotor Varoš.

Drugog dana posjete planiran je obilazak etno sela “Ljubačke doline”, manastira Krupa i jezera Balkana odakle će biti ispraćeni svojim domovima.

Ideja da djeca iz Knina budu ugošćena u RS rodila se prilikom susreta kotorvaroškog privrednika Slavka Đukića sa sveštenikom Miloradom Đekanovićem koji je porijeklom iz Grabovice i službuje u Hrvatskoj.

– Razgovarali smo o tome kako živi srpska zajednica u Kninu i okolini i došli na ideju da organizujemo posjetu djece RS. Djeca iz Knina su boravila u posjeti Srbiji, a želja nam je da se upoznaju i sa životom Srba van matice – rekao je za “Moj Kotor Varoš” Đukić koji će biti domaćin djeci iz Knina.

On je istakao da djeca iz Knina izučavaju i djela velikog pisca iz Krajine Petra Kočića zbog čega će se i u RS upoznati sa njegovim životom i književnim opusom.

– Upravo iz ovog razloga u program je uvrštena i posjeta Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u kojoj se nalazi soba sjećanja na Petra Kočića – kaže Đukić i dodaje da će učiniti sve kako bi djeca iz Knina spoznala vrijednosti ovih krajeva i način na koji srpski narod živi u njima, te da bi se tokom dvodnevnog boravka u RS osjećala kao kod svojih kuća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*