Djeca iz Knina posjetila crkvu u Kotor Varošu

Grupa djece iz Knina doputovala je danas u dvodnevnu posjetu RS u sklopu koje je posjetila i Kotor Varoš.

Mališani su u pratnji protojereja Milorada Đekanovića iz Dalmatinske eparhije i kotorvaroškog privrednika Slavka Đukića, koji im je domaćin u RS, posjetili hram Rođenja presvete Bogorodice u Kotor Varošu. 

Protojerej Đekanović, čije je porijeklo iz kotorvaroškog sela Grabovica, smatra da je veoma važno da srpski učenici iz Knina tokom dvodnevne posjete RS osjete da nisu zaboravljeni od vlasti u RS i Srbiji.

– Zbog toga im u ime Dalmatinske eparhije, djece i njihovih roditelja zahvaljujem za saradnju i nesebičnu ljubav jer smo domaćinski prihvaćeni gdje god da dođemo sa grupom đaka – rekao je Đekanović, koji u RS boravi sa grupom od 42 osnovca iz Knina.

Prema njegovim riječima, za djecu je važno da se, iako u Kninu izučavaju srpski jezik i kulturu, upoznaju o kulturi i izvan granica Hrvatske.

– Djeca su upoznata o liku i djelu Petra Kočića, ali je to drugačije kada prođu kroz mjesto u kojem je rođen ovaj veliki srpski književnik i narodni tribun – istakao je Đekanović, nakon što su kninski osnovci posjetili Sobu sjećanja na Petra Kočića u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Đekanović je rekao da se u razgovoru sa Đukićem rodila ideja o organizovanju posjete djece iz Knina da bi se upoznali o kulturnoj i duhovnoj baštini Banjaluke i RS. 

– On je prihvatio ideju koju sam mu iznio i za to mu zahvaljujem. Kao naš domaćin potrudio se da nas lijepo ugosti u Banjaluci, angažovao je i vlasti opštine Kotor Varoš koju ćemo posjetiti, a obezbijeđen nam je i smještaj i prenoćište u “Hajdučkim vodama”. Nadam se da će se djeca u Knin vratiti zadovoljna, sa mnogo lijepih utisaka i novim znanjem – rekao je Đekanović.

On je istakao da je u posljednje četiri godine realizovana posjeta Srbiji, gdje su se u pravoslavnom kampu družila djeca iz siromašnijih i napaćenih srpskih područja iz Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije i djeca sa Kosova i Metohije.

Đekanović je izrazio nadu da će u opštini Biskupija u blizini Knina početi radionica srpskog jezika u čijem radu će učestvovati i predstavnici Dalmatinske eparhije i ove opštine, te dodao da očekuje i da će od ove jeseni početi aktivnije proučavanje, kako srpskog jezika i kulture, tako i geografije i istorije Srba.

Učenica sedmog razreda Andrea Simić rekla je da je na nju najveći utisak ostavila posjeta Sobi sjećanja na Petra Kočića u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci i dodala da će svojim drugarima u Kninu poručiti da i oni posjete Banjaluku i RS.

Prema riječima učenika petog razreda Ognjena Radulovića, u Banjaluci je vidio mnogo lijepih stvari, što će prenijeti i svojim drugarima u Kninu.

Arsen Pročanin Dragojević, učenik petog razreda, rekao je da su u Banjaluci i RS veoma lijepo primljeni i da će u Knin ponijeti najljepše utiske.

Djeca iz Knina će i sutra boraviti u RS i nastaviti da se upoznaju sa turističkim, kulturnim i vjerskim sadržajima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*