Disciplinski postupak protiv vaspitačice zbog incidenta sa djecom u vrtiću

Vršilac dužnosti direktora vrtića “Larisa Šugić” u Kotor Varošu Mladen Tepić saopštio je danas da će pokrenuti disciplinski postupak protiv vaspitačice koju su roditelji optužili da je natjerala dvojicu petogodišnjaka da goli čiste toalet nakon što su mokrili pored WC šolje.

– Pošto nam je svima stalo do istine i pored zahtjeva roditelja da to ne činim odlučio sam da pokrenem disciplinski postupak, jer je to jedini način da se utvrdi da li postoji odgovornost u ovom slučaju, a da vaspitačicu pošaljem na godišnji odmor. Do tada, mislim da nemamo pravo nikoga da osuđujemo i dovodimo u neugodnu situaciju – naveo je Tepić.

On je dodao da je obavio razgovor sa vaspitačicom Slavicom Lujić i da je ona odbacila optužbe i da razmatra mogućnost podnošenja tužbe za klevetu protiv novinarke “Glasa Srpske” koja je autor teksta o vrtiću.

Dragan Đekanović, otac jednog od dječaka koji su kažnjeni, rekao je za “Glas Srpske” da su on i supruga za ovaj slučaj saznali kada im je sin po povratku kući ispričao na koji način su kažnjeni.

– Rekao je da su on i drugar mokrili pored WC šolje i da ih je vaspitačica skinula i natjerala da goli čiste što su uprljali. Da li su djeca to namjerno učinila ili je bilo slučajno, ne znam, ali nije u redu da golim rukama i bez odjeće čiste toalet. Mogli su da pokupe bakterije, ruke im nisu oprali nakon toga, niti obukli čistu odjeću. To je ponižavanje djece – kazao je Đekanović i dodao da ih o ovom događaju niko iz vrtića nije obavijestio.

Istakao je da su direktor vrtića i vaspitačica na njihov zahtjev da objasne opravdanost kazne u kojoj je njihov sin bio, potvrdili priču mališana i oboje tvrdili da je tjeranje djece da čiste toalet normalan vaspitni postupak.

Tepić juče nije želio da komentariše te navode, a danas je saopštio da je u protekla tri dana dva puta razgovarao sa roditeljima, vaspitačima u grupi i da je posjetio grupu u kojoj se pojavio problem.

– Nakon razgovora sa roditeljima predložio sam im da, ukoliko ne mogu međusobno da riješe problem sa vaspitačem, pokrenemo disciplinski postupak kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost vaspitača u ovom slučaju. Roditelji su naglasili da nema potrebe ya pokretanje disciplinskog postupka, niti da priča o ovom ide izvan ustanove. Zbog toga nisam komentarisao priču za novinare jer želim da zaštitim djecu, njihove roditelje, radnike i ustanovu od provlačenja po medijima. Nije tačno da sam rekao da je to “normalna vaspitna mjera”, što mi je potvrdio i otac djeteta rekavši da su pogrešno prenesene njegove riječi – istakao je Tepić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*