Direktorica Šumskog gazdinstva “Vrbanja” Kotor Varoš među osnivačima nove osiguravajuće kuće

Grupa načelnika opština i direktora, među kojima je i direktorica Šumskog gazdinstva “Vrbanja” iz Kotor Varoša Daliborka Kerezović-Damjanović, osnivač je novog osiguravajućeg društva “Premium invest osiguranje” i poslije uplate osnivačkog kapitala čekaju još dozvolu Agencije za osiguranje RS.

Osim Kerezović-Damjanović koja je drugi mandat na čelu Šumskog gazdinstva “Vrbanja” među osnivačima su i načelnici opština Čelinac Momčilo Zeljković i Prnjavora i Darko Tomaš, direktorica “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović, direktor Banjalučke berze Milan Božić i bivši direktor “Aura osiguranja” Miodrag Čoprka.

Odluku da novac ulože u novo osiguravajuće društvo donijeli su i finansijski direktor “Elektrokrajine” Rodoljub Topić, direktor Centralnog registra za hartije od vrijednosti i član Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS Bratoljub Radulović i pomoćnik generalnog direktora za nemedicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra RS Aleksandar Todorović.

U ovom društvu su i bivši izvršni direktor propale Banke Srpske Dejan Radmanović, te supruga bivšeg direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Gorana Kljajčina – Gordana Golić-Kljajčin.

Kuzmanovićeva je potvrdila da u novoosnovanom društvu ima dva odsto akcija.

– S obzirom na to da ću za godinu u penziju, ovo je investicija za taj period, ukoliko bude nekog prihoda – kazala je Kuzmanovićeva.

Novo osiguravajuće društvo ima čak 53 akcionara, a među njima su i druga imena poznata javnosti. Osnivačka skupština održana je prošle sedmice, ali već je izbio rat između akcionara koji se međusobno optužuju za prevaru.

Osim dobro poznatih imena akcionara, zanimljivo je i kako je došlo do osnivanja ovog osiguravajućeg društava. Inicijatori su bili bivši članovi uprave “Aura osiguranja” Saša Vučenović, Miodrag Čoprka, Bojan Burazor i Igor Mišić. Oni su prethodno, krajem 2016. godine, zajedno sa “Aura osiguranjem” i još nekoliko fizičkih lica osnovali Mikrokreditno društvo “Credis”.

Nakon što je krajem aprila ove godine došlo do prekida saradnje između člana uprave Saše Vučenovića i vlasnika “Aura osiguranja” Zorana Tunjića, jedan broj zaposlenih sa Vučenovićem počinje da lobira kod akcionara “Credisa” da osnuju novo osiguravajuće društvo, koje bi bilo direktna konkurencija “Aura osiguranju”.

Vučenović i drugi akcionari „Credisa“ uspijevaju, suprotno stavu najvećeg pojedinačnog akcionara “Aure” skupiti natpolovičnu većinu na Skupštini akcionara i donijeti odluku da “Credis” postane jedan od osnivača “Premium invest osiguranja”. Oštra polemika na Skupštini akcionara mikrokreditnog društva i protivljenje “Aura osiguranja” i druga dva mala akcionara koji zajedno imaju oko 40 odsto akcija nisu urodila plodom, jer su protiv sebe imali većinu od 60 odsto akcija koje drži deset fizičkih lica.

To je dovelo do rata na relaciji “Aura osiguranje” – bivša uprava. Nakon što su uspjeli na svoju stranu da pridobiju većinu ostalih akcionara “Credisa” i osnuju novo osiguravajuće društvo, bivši članovi uprave “Aure” krenuli su u “napad” i na kadar svoje bivše kuće.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić takođe je potvrdio da je akcionar novog društva, kao i “Credisa”, ali nije želio da komentariše informacije o sukobima akcionara. U ” Aura osiguranju” kažu da je na sceni otvoren napad na njih, iako su oni bili ti koji su najviše uložili u osnivanje “Credisa” i dali svu podršku u radu.

– “Aura” he “Credisu” na raspolaganje dala opremu, prostor, automobile. “Credis” je radio u našoj kompletnoj prodajnoj mreži, a nakon što je naša bivša uprava sa većinom ostalih akcionara “Credisa” osnovala osiguravajuće društvo, krenuli su u napad na našu mrežu. Nude saradnju našim radnicima i saradnicima i na sve načine pokušavaju da nas oslabe – kažu u ovom osiguravajućem društvu.

Komentar članova bivše uprave “Aura osiguranja” nismo uspjeli dobiti, a akcionari novoosnovanog društva sa kojima smo uspjeli stupiti u kontakt potvrđuju da su iz različitih razloga učestvovali u osnivanju “Premium invest osiguranja”, ali u sukob bivše i sadašnje uprave „Aure“ nisu željeli da se miješaju.

Optužbe pljušte sa obje strane. Osnivači “Premium invest osiguranja” optužuju “Auru” da im je iz svojih kancelarija uklonila i sakrila svu poslovnu dokumentaciju “Credisa”, a iz “Aure” odgovaraju da ne postoji nikakav ugovor o zakupu tih poslovnih prostorija. Većinski akcionari “Credisa” prijete tužbom, a iz “Aure” pozivaju Agenciju za bankarstvo RS da provjeri poslovanje mikrokreditnog društva i izvrši uvid u njihovu poslovnu dokumentaciju. Iznose i sumnje u legalnosti uplaćivanja osnivačkog uloga u banci za “Premium invest osiguranja”. (Capital.ba)

1 Comment

  1. Pa sve vam kaže sami direktori i to propali firmi znači ovde sam pokrao isad ću osnovati svoju firmu i još više krsti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*