“Dermal” povećava proizvodnju i broj zaposlenih

Povećana potražnja za obućom koja nastaje u fabrikama u RS širi proizvodni obim obućarske industrije u čijim pogonima trenutno ima mjesta za nekoliko stotina novih radnika, a vrata radnoj snazi otvorila je i kotorvaroška fabrika obuće “Dermal”.

U fabrikama obuće koje zapošljavaju hiljade radnika kažu da je obim posla značajno povećan, te da bi uspjeli da odgovore na zahtjeve kupaca u roku, moraju širiti proizvodnju i zapošljavati nove radnike.

– Raste prodaja namjenske obuće koju proizvodimo i kako bi smo ispoštovali ugovore sa kupcima potrebno nam je više radne snage. Primamo za sada stotinjak radnika, ali posla ima i za tri puta toliko. Osim toga proširujemo kapacitete u obje opštine – istakao je direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić.

“Dermal” ima proizvodne pogodne u sjedištu u Kotor Varošu, te u Kneževu gdje je u proteklih mjesec zaposlio oko 50 radnika tako da je ukupan broj zaposlenih dostigao 860.

Bubić kaže da većinu proizvedene obuće isporučuju firmama iz Njemačke, Austrije i Slovenije sa kojima imaju potpisane ugovore.

– Dnevno izrađujemo oko 1.000 pari obuće modnog programa i 3.500 pari namjenske zaštitne obuće koju plasiramo na mnoga tržišta u Evropi – istakao je Bubić.

Pune ruke posla imaju i u derventskoj fabrici “Sanino” koja zapošljava nekoliko stotina radnika.

– Već neko vrijeme je povećana potražnja ne samo za gornjim djelovima obuće, koje proizvodimo, već i za gotovom obućom. U evropskim zemljama, prvenstveno u Portugalu, koji je oduvijek bio vodeći proizvođač obuće, povećana je cijena rada i svi su u problemu zbog nedostatka radne snage, a to nama daje priliku da povećavamo broj zaposlenih. Nažalost odliv radne snage ne ide nam na ruku, vapimo za kvalifikovanim radnicima – kazao je direktor i vlasnik “Sanina” Radovan Pazurević.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić ističe da ohrabruje činjenica da domaći poslodavci dobijaju nove poslove.

– Prosječna plata prošle godine u tekstilnoj, kožarskoj i prerađivačkoj industriji, prema podacima Poreske uprave RS, iznosila je 556 maraka, mada je u nekim preduzećima taj iznos bio mnogo veći. Ukoliko bi došlo do povećanja plata, mnogo lakše bi poslodavci dolazili do radne snage – rekao je Ružičić.

On je dodao da je do razvoja obućarske industrije došlo sinergijom poslodavaca i predstavnika granskog sindikata sa Vladom RS nakon čega su uslijedile izmjene Zakona o porezu  na dohodak i Zakona o doprinosima, pa poslodavci posluju uz olakšice i ubvencije.

Prema podacima sindikata u obućarskoj industriji RS zaposleno oko 12.000 radnika. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*