“Dermal” povećao izvoz uprkos pandemiji

Zaposleni u fabrikama koje proizvode namjensku obuću za vatrogasce, vojnike i policajce među kojima je i kotorvaroški “Dermal” ovog ljeta imaju pune ruke posla uprkos pandemiji virusa korona koja je bez narudžbi ostavila većinu obućara koji kroje modne cipele u RS.

Proizvodnja obuće dominantna je u sektoru kožarsko-prerađivačke industrije, a patike, cipele i čizme iz domaćih pogona čine najveći udio u plasmanu proizvoda iz tog sektora. Iako je korona poljuljala obućarski sektor, u “Dermalu”, koji dnevno proizvede oko 5.000 pari obuće, kažu da je potražnja za namjenskom obućom ove godine povećana.

– Od marta do kraja juna ove godine povećali smo izvoz za oko 15 odsto u odnosu na isti period lani. Poslove smo dogovorili još krajem prošle godine i radili smo punom parom. Uprkos pandemiji, uspjeli smo povećati obim proizvodnje, posebno namjenske obuće, koja je veoma tražena. Naši partneri u Njemačkoj i Austriji nisu stajali, nije bilo otkazivanja narudžbi, a kako mnogo fabrika u Evropi nije radilo, od nas su kupovali više – istakao je vlasnik i direktor “Dermala” Radenko Bubić.

Dodao je da je u martu bilo poteškoća sa nabavkom repromaterijala, jer je transport kroz Hrvatsku bio otežan.

– Tamo gdje su inače potrebna tri kamiona, radilo je pet, samo da bismo na vrijeme obezbijedili repromaterijal – kazao je Bubić.

On je istakao da je u jeku pandemije “Dermal” primio još 170 radnika, koji uspješno završavaju obuku u pogonima tog preduzeća.

– Gradimo nove hale i u Kotor Varošu i Kneževu, u kojima će biti raspoređeni ti radnici. Ukoliko se pandemija smiri do kraja godine, moguća su i nova zapošljavanja – rekao je Bubić i dodao da to preduzeće trenutno zapošljava 1.088 radnika.

Fabrike RS u čijim pogonima nastaje obuća za svakodnevnu upotrebu i modne cipele zbog pandemije su imale obim posla manji za oko 30 odsto u proteklim mjesecima u odnosu na isti period lani.

– Stala je kupovina, a posljedica toga je otkazivanje ugovora. Partneri iz inostranstva su zvali svakodnevno da otkazuju ugovore jer su njima veliki trgovački lanci otkazali narudžbe. To je domino efekat koji nas nije mogao zaobići u lancu proizvodnje – rekao je vlasnik i direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević, istakavši da manje firme gube tlo pod nogama i da je neizvjesna jesen pred njima.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH potvrđuju da je pandemija uzdrmala obućarski sektor u BiH koji je u prvom polugodištu ove godine izvezao obuću u vrijednosti od 384 miliona KM što je za oko 19 odsto manje u odnosu na isti period lani. Najviše proizvoda izvezeno je u Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Francusku. (Glas Srpske) 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*