“Dermal” povećao i plate i broj zaposlenih

Povećan obim posla i nedostatak kvalifikovane radne snage uticali su na rast plata u pojedinim fabrikama obuće u RS i do 20 odsto, a u pogone su primljeni i novi radnici.

Ni obućarsku industriju nije zaobišao masovni odlazak radnika, zbog čega poslodavci na sve načine pokušavaju da sačuvaju kvalitetan kadar kako bi uspjeli da odgovore na zahtjeve kupaca.

Direktor i vlasnik kotorvaroške Fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić kaže da su pogoni tog preduzeća u Kotor Varošu i Kneževu u potpunosti popunjeni.

– Od početka godine smo zaposlili oko 100 radnika u obje opštine i sada su nam kapaciteti na knap, sve dok ne obezbijedimo dodatni prostor u Kneževu, gdje bismo mogli zaposliti još radnika. Tamo sada dio pogona radi u dvije smjene s obzirom na povećan obim posla – rekao je Bubić i dodao da “Dermal” trenutno zapošljava 880 radnika.

Bubić ističe da imaju čak i više posla u odnosu na kapacitete preduzeća.

– Radimo paralelno modni, radni i vojni program, imamo dobro tržište, tako da je situacija sada dobra – rekao je Bubić i dodao da većinu proizvedene obuće isporučuju firmama iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

Naglasio je da su svim zaposlenim u ovoj godini povećali i plate, koje su daleko iznad republičkog prosjeka u ovoj branši.

– Plate smo povećali za oko 20 odsto, tako da je prosječna plata naših radnika oko 730 maraka – istakao je Bubić.

I u Fabrici obuće “Sanino”, koja u pogonima u Derventi i Prnjavoru trenutno zapošljava oko 850 radnika, posla ima za još bar 150 radnika.

– Dešavaju se pozitivni procesi u našoj branši jer inostrane firme pokazuju pojačan interes za ove prostore i obim posla se konstantno povećava. U razgovoru sa partnerima nastojimo pronaći način kako da stvorimo uslove da se poveća cijena rada kako bismo radnicima isplatili veće plate – rekao je direktor i vlasnik “Sanina” Radovan Pazurević.

Povećali smo plate zaposlenima za 19,6 odsto, a promijenili smo i sistem isplate toplog obroka. Nakon ankete koju smo sproveli među zaposlenima i mi topli obrok u iznosu od 6,29 KM isplaćujemo u novcu – dodao je Pazurević.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić ističe da je prosječna plata u tekstilnoj, kožarskoj i prerađivačkoj industriji u ovoj godini povećana.

– Prosječna plata u ovoj branši iznosila je 556 KM, dok se u ovoj godini osjeća blagi trend povećanja, pa imamo kompanije u kojima prosječna plata nije ispod 640 KM. Ima prostora da plate još rastu jer trenutni iznosi ne mogu pokriti sindikalnu potrošačku korpu – rekao je Ružičić.

Iako svi koji završe obućarski smjer mogu dobiti posao i prije nego što uzmu diplomu u ruke, ove godine zainteresovanost za taj smjer bila je slaba. (Glas Srpske)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*