“Dermal” počeo sa radom u Kneževu, do kraja godine posao za 120 radnika

Fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša pustila je danas u rad prvu proizvodnu liniju u Kneževu, a za mašinom se prvog dana našlo 45 radnika.

S obzirom na to da je proizvodna hala u Kneževu, u kojoj je “Dermal” investirao samo u opremu, dovoljno velika do kraja godine biće pokrenute još dvije linije čime će biti obezbijeđena radna mjesta za još oko 120 radnika.

“Dermal” u Kotor Varošu ima više od 500 zaposlenih, a zbog nemogućnosti proširenja proizvodnje u ovoj opštini, uprava preduzeća odlučila je da to uradi u Kneževu, koje muči velika nezaposlenost.

Direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić istakao je da je prvih 45 radnika, koji su prošli dvomjesečnu obuku u Kotor Varošu, pokazalo želju za radom i već steklo znanje kako bi mogli početi sa poslom.

– Narednih dana na obuku će biti pozvana još jedna grupa radnika, ali oni neće imati potrebu da putuju u Kotor Varoš, već će biti obučavani u Kneževu – rekao je Bubić.

Prema njegovim riječima sve dok u hali u Kneževu bude manje od 150 zaposlenih proizvodnja će biti organizovana u jednoj smjeni.

– Plan nam je da tri linije u jednoj smjeni završe 750 pari obuće. Kada dostignemo 250 zaposlenih količina izrađene obuće trebalo bi da bude udvostručena – kazao je Bubić.

Stanovnici Kneževa sa zadovoljstvom su dočekali dolazak “Dermala” i šansu za zaposlenje.

– Ovo je veoma značajno za Kneževo, koje zbog nedostatka posla iz dana u dan postaje sve praznije. Nadam se da će nova radna mjesta uticati na stanovnike, koji su trbuhom za kruhom krenuli put Banjaluke i inostranstva da ostanu u Kneževu jer nigdje nije kao kod kuće – kazao je stanovnik Kneževa Milenko Svjetlanović.

I načelnik Kneževa Goran Borojević ne krije sreću što je ova opština nakon više godina dobila fabriku.

– Ovo je samo početak. U planu imamo još mnogo toga da uradimo kako bi razvili našu opštinu i promijenili njen trenutni status izrazito nerazvijene opštine. Imamo oko 2.000 osoba koje putem Zavoda za zapošljavanje traže posao, a godinama nije otvoreno nijedno radno mjesto. Opština će “Dermalu” i ostalim zainteresovanim firmama, koje odluče da pokrenu posao u Kneževu, izaći u susret koliko god bude mogla -naglasio je Borojević.

Ispitivanje koje je “Dermal” proljetos sproveo u Kneževu pokazalo je da su stanovnici ove opštine, koja je posljednjih godina doživjela privredni kolaps i suočena sa velikim odlivom stanovništva, veoma zainteresovani za rad u njihovom pogonu. Ukoliko se sve bude odvijalo kako treba ovo preduzeće u naredne dvije godine u Kneževu planira da zaposli do 300 radnika.

“Dermal” plasira proizvode na tržište desetak zemalja, a osim čizama za francusku i englesku vojsku i američke vatrogasce sa proizvodnih traka ove fabrike silazi i namjenska obuća za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, te za radnike “Elektroprivrede RS”. Nedavno je potpisan i ugovor sa slovenačkom “Alpinom” za izradu modne i obuće za planinarenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*