“Dermal” otvara još jedan pogon u Kotor Varošu i širi proizvodnju u Kneževu

Vlasnik i direktor kotorvaroške fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić izjavio je da su poboljšani uslovi za poslovanje obućarske industrije u RS i da zbog toga planiraju otvaranje još jednog pogona u Kotor Varošu i proširenje proizvodnih kapaciteta u Kneževu.

– Ove godine smo kupili preostali dio “Proleksovih” pogona i saniramo jednu halu površine 2.000 kvadrata gdje će biti novi proizvodni pogon u kojem ćemo proizvoditi za jednog njemačkog kupca. Do Nove godine planiramo da u tom novom pogonu zaposlimo novih 70 do 100 radnika. Najviše ćemo se širiti u Kneževu, a u toku su pregovori sa jednom njemačkom firmom da uvedemo i drugu smjenu. Plan nam je da iduće godine gradimo proizvodnu halu površine 3.000 kvadrata, da širimo proizvodne kapacitete i da već dogodine imamo oko 400 radnika u Kneževu – rekao je Bubić gostujući u programu RTRS-a. 

On je dodao da je plan i da  što više idu u finalizaciju proizvoda.

– Mi smo preduzeće koje posluje u dva smjera. Jedan je usluga izrade obuće, a drugi razvoj vlastitog proizvoda. Mi dnevno proizvodimo oko 300 pari vlastitog proizvoda i to plasiramo uglavnom na prostoru bivše Jugoslavije – rekao je Bubić i podsjetio da dnevno proizvedu oko 4.500 pari cipela i da obuća iz “Dermala” završava u svim krajevima svijeta od Amerike, Kanade, Australije do evropskih zemalja, a da najviše izvoze u Njemačku, Austriju i na tržište bivše Jugoslavije.

On je podsjetio da stalno povećavaju broj radnika, iako su suočeni sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. 

– Prošle godine smo pokrenuli proizvodnju u Kneževu i zaposlili 200 radnika. U Kotor Varošu imamo 600 radnika. Obučene radne snage nažalost nema ni u Kotor Varošu, ni u Kneževu. Ne postoji srednja škola koja bi školovala radnike za ovaj smjer odakle bi mi dobijali obučene radnike. Princip zapošljavanja kod nas je da zainteresovani kandidati popune upitnik, a onda ih mi pozivamo  i obučavamo u svojim pogonima i na taj način se snalazimo. Kod nas su zastupljena sva zanimanja – od pekara do frizera – istakao je Bubić.

On je istakao da je industrija obuće veliku podršku dobila u vidu olakšica koje je obezbijedila Vlada RS.

– Imamo veoma dobre odnose sa Vladom RS i da putem Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore iznosimo našu problematiku i često bude udovoljeno našim zahtjevima u pogledu poreske politike i doprinosa. Naša branša ima povlastice pri plaćanju doprinosa. Od 1. avgusta je na snazi i akt kojim je prihvaćen naš zahtjev za rasterećenje privrede, a da ne oštetimo budžet. Smanjeni su nam porezi, a mi smo te uštede pretočili u povećanje plata i dalje ćemo na tome raditi – kaže Bubić. 

“Dermal” je osnovan 2002. godine i od tada svake godine bilježi rast proizvodnje, broja zaposlenih i profita iz kojeg finansiraju investicije i nastavak razvoja preduzeća. 

Jedna od njih je i sanacija još jedne hale u Kotor Varošu u kojoj će biti radnički restoran i modaran svečani salon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*