Đaci u Kotor Varošu sutra biraju životni put

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš organizovaće sutra upis učenika u prvi razred.
 
Direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš Danijela Kostić rekla je za “Moj Kotor Varoš” da je predaja dokumentacije organizovana uz stroge epidemiološke mjere.
 
– Predaja dokumentacije biće omogućena putem šaltera kako bi bio smanjen socijalni kontakt – istakla je Kostićeva. 

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” planira da upiše pet cijelih odjeljenja sa po 24 učenika i četiri polovična sa po 12 đaka što je na nivou prošle godine. Pomenutih sedam odjeljenja obuhvata četiri struke, odnosno devet zanimanja.

U oblasti elektrotehnike planiran je upis jednog odjeljenja sa 24 učenika za smjer tehničar informacionih tehnologija. Za razliku od prošle godine kada su bila otvorena 24 mjesta na smjeru električar-elektroinstalater, sada će njihov broj biti prepolovljen. Naušrtb tog smanjenja predviđeno je da bude upisano 12 učenika za novo zanimanje auto-električar.

U struci ekonomija, pravo i trgovina nije bilo promjena u odnosu na prošlu godinu pa je planiran upis dva odjeljenja sa po 24 učenika koji će se školovati za zanimanja ekonomski tehničar i trgovac.

Jednak broj učenika biće primljen i u oblasti mašinstva i obrade metala, a planiran je upis jednog odjeljenja na smjeru tehničar CNC tehnologija i po pola odjeljenja bravara-zavarivača i automehaničara. Planom je predviđeno i jedno odjeljenje u sektoru ostalih djelatnosti, a učenicima će biti na raspolaganju 24 mjesta na smjeru frizer.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić podsjetila je da je krajem prošle godine urađena revizija zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

– Imamo 104 zanimanja koja smo utvrdili standardizacijom. Novih je petnaestak zanimanja za koja je privreda iskazala potrebu. Imamo 89 srednjih škola u koje će biti upisani naši učenici širom RS – izjavila je Trivićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*