Đaci biraju životni put, počeo upis u srednju školu

Upis u prvi razred počeo je danas u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kotor Varošu, a svršenim osnovcima je na raspolaganju osam smjerova.

Poslije godine pauze učenici će ponovo moći upisati gimnaziju, a planiran je upis i po jednog odjeljenja sa 24 učenika na smjerovima tehničar informacionih tehnologija, mašinski tehničar za kompijutersko konstruisanje, tehnicar CNC postrojenja, automehanicar/bravar, ekonomski tehničar, poslovno pravni tehničar i trgovac.

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla”, ukoliko budu popunjena sva mjesta, upisaće 192 učenika u prvi razred.

Rang-lista kandidata biće utvrđena po broja bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi i posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci.

Učenici podnose školi prijavu za upis (popunjavaju je prilikom prijavljivanja u školu), originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu  “Vuk Stefanović Karadžić” (ukoliko su vukovci), diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi i diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja.

Određena su dva upisna roka – od 11. do 22. juna i od 3. do 13. jula. Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u RS sa planom upisa dostupan je na stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*